okt 16, 2020
7 Views
0 0

Pártot alapított Pálinkás József: a politika morális megújítása a cél

Written by

Pártot alapított Pálinkás József: a politika morális megújítása a cél

Új Világ Néven pártot alapított Pálinkás József, amelynek Lantos Gabriella is tagja. Az elnökségi tag elképzelése szerint egy alapcsomag lehetővé tenné, hogy mindenki olyan egészségügyi csomagot vásárolhatna magának, amire szüksége van.

Új Világ Néven pártot alapított Pálinkás József, Orbán Viktor volt minisztere és az MTA volt elnöke. Az alapítók között szerepel a volt SZDSZ-es külpolitikus Szent-Iványi Istvánt, Lantos Gabriella egészségközgazdász és a volt LMP-s Ábrahám Júlia.

Lantos Gabriella az ATV Start című műsorában arról beszélt, hogy egy éve találta meg Pálinkás József azzal, hogy legyen a párt tagja, amit pragmatikusnak írt le, és egy olyan pártnak, ahol nőkre is szükség van.

Az elnökségi tag elmondása szerint a fő céljuk, hogy kormányváltás legyen, de azért alapítottak új pártot, mert maguk sem tudták eldönteni, hogy kire szavazzanak a következő választáson. „Azt is tudjuk, hogy sok embernek elege van a politikából” – fogalmazott. Egy olyan alternatívát szeretnének ajánlani, amely „abból a harcmezőből, amiben élünk, kiemeli az országot, és valóságos témákat tesz az asztalra”.

Mint mondta, mindannyiuk mögött van egy komoly életpálya, van mögöttük vezetői tapasztalat, így kormányzóképességet tudnak kínálni az országnak. Hozzátette: fontosnak tartják a politika morális megújítását is, erre egy 17 pontos etikai kódexet is írtak.

Az egyéni választókörzetben az elnökségi tag szerint is egy-egy ellen kell felállni, itt nincs pártszimpátiáról szó. Remélik, hogyha egy komoly erő lesznek, akkor őket is meg fogják keresni az ellenzéki pártok. Arról még szerinte nem érdemes beszélni, hogy kell-e közös lista.

Egészségügyi reformterv

Lantos Gabriella korábban egy komplett egészségügyi reformtervet publikált a Hegymenet című tanulmánykötetben. Az egészségügyi programjuk ezen alapul, bár a hálapénz kivezetését és az orvosok béremelését kihúzta azóta a tanulmányból, de elmondása szerint van még 15-20 olyan lépés, amit fel kell építeni, elsőként a szakdolgozói bérek emelését említette.
A szakdolgozók bérén kívül fontos pontként kiemelte a koronavírus miatt a tesztelések kapacitásának növelését.
2017-ben Lantos beszélt arról, hogy az egészségügy számára megoldást jelenthet, ha mindenki fizetne egy alapdíjat. „Mindig fizetős, nincs semmi, ami ingyen van. Ha mindenki megnézi a fizetési papírját, mindenki láthatja, hogy nagyon sokat fizet” – mondta. Az alapcsomag, amit elképzel az tenné lehetővé, hogy mindenki olyan egészségügyi csomagot vásárolhatna magának, amire szüksége van.

Kásler utasítása

Kásler Miklós egyedi utasítása szerint a 200 fő feletti idősotthonokban biztosítani kell a gép lélegeztetést.
Az egészségügyi szakértő ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy a kormány letolta magáról ennek a felelősségét, hiszen ők tudják a legjobban, hogy sem orvos, sem intenzíven dolgozó ápoló nincs elég. Azt Lantos el sem tudja képzelni egyelőre, hogy honnan lesz az intézményekben lélegeztetőgép. Szerinte abszolút kivitelezhetetlen ez az utasítás.

Új Világ Néven pártot alapított Pálinkás József, Orbán Viktor volt minisztere

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20201016-partot-alapitott-palinkas-jozsef-a-politika-moralis-megujitasa-a-cel

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?