máj 29, 2021
8 Views
0 0

Papadimitriu Athina bejáratos volt a csillogó világba: ez volt a dollárbolt

Written by

Szinte bármilyen nyugati árut meg lehetett kapni, de csak amerikai dollárért, osztrák schilingért vagy nyugatnémet márkáért. Diplomaták, külföldiek és valutával rendelkezők kiváltsága volt ez.

(A legfrissebb hírek itt)

– Biztosan nagy dolognak számított ott vásárolni, de ma már azt gondolom, csak az áruválaszték és a Nyugat-mítosz miatt. A mostani üzletektől alig tudnánk megkülönböztetni a 70-es, 80-as évekbeli dollárboltokat – állítja Papadimitriu Athina. A színésznő még gyerekkorában bejáratos volt a Kígyó utcai dollárboltba, ahol hat nyelven beszélő édesanyja dolgozott üzletvezetőként.

Kapcsolódó: „Fetrengtem a fájdalomtól” – Papadimitriu Athina is megküzdött a koronavírussal, a vírustagadóknak is üzent

– Ma is jól emlékszem az ott kapható sminkekre, előttem van a színes külföldi italosüvegek csillogása. Voltak gyönyörű szegedi virágos papucsok, kalocsai mintás terítők is, ezeket szerintem diplomaták vásárolták ajándékba – idézte fel a színésznő.

Papadimitriu Athina édesanyja egy ilyen üzletben dolgozott /Fotó: RAS Archív

Papadimitriu Athina édesanyja egy ilyen üzletben dolgozott /Fotó: RAS Archív

Melyik gyerek ne cserélt volna vele, azt gondolva Athina biztosan mindennap amerikai csokit eszik, francia szappannal mos kezet! Pedig nem így volt. A dollárboltokban szigorú nyilvántartást vezettek az árukészletről, és a városi legenda szerint távozáskor még a vásárló szatyrába is belenézhettek az alkalmazottak.

– Magyarország kereskedelmimérleg-hiánnyal küszködött a szocializmusban. Nyugati terméket csak a rendelkezésre álló kevés valutáért tudtunk behozni, a hétköznapi boltokban kapható dolgok viszont itthon vagy a KGST-országokban készültek – magyarázta Bod Péter Ákos közgazdász.

A szakember annak idején rendszeres vásárlója volt a budapesti dollárboltoknak.

– Az ENSZ által szakértőként két évig a ghánai pénzügyminisztériumnak dolgoztam és dollárban kaptam az ottani fizetésem. Itthon levonták az adót és a többit betettem egy dollárszámlára, amiről mindig igazolást kellett bemutatnom a dollárboltban – idézte fel a szakember.

﷯Ide csak az juthatott be, akinek kemény valuta húzta a zsebét /Fotó: Fortepan Főfotó

﷯Ide csak az juthatott be, akinek kemény valuta húzta a zsebét /Fotó: Fortepan Főfotó

Jó kakaóból lehetett csak jó csoki

A szocializmus idején a magyar italok, különösen a borok gyakran silány minőségűek voltak. Dollárboltban sokkal jobbat lehetett kapni. Az eltérés oka, hogy a hazai gyárak korlátozottan jutottak hozzá a jó alapanyaghoz. Ha nem volt például első osztályú holland kakaópor, a magyar csoki sem lehetett olyan finom és krémes, mint a nyugati.

A dollárbolt egyébként nem magyar találmány volt, Csehszlovákiában, Lengyelországban és Kubában is működtek ilyen üzletek.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/papadimitriu-athina-dollarbolt-bunos-nyugat/gzgkvyf

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?