ápr 28, 2021
3 Views
0 0

Óvjuk az egészségünket és a természetet is! Ezért használjunk környezetbarát mosószert

Written by

Tudatos vásárlóként egyre többen részesítik előnyben az egészségre nézve kevésbé kockázatos, környezetbarát termékeket. A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ) szakértőitől most megtudhatjuk, miért jobb mosószerből is ezeket választani, s milyen jelölések segíthetnek a vásárláskor.

Óvjuk az egészségünket

A mosószerekkel a legfőbb probléma, hogy olyan összetevőket is tartalmaznak, amelyek mind a saját egészségünkre, mind a környezetre nézve kockázatosak lehetnek. Egyes anyagok, például az illatok a mosást és a szárítást követően is a ruhán maradnak, mivel képesek megtapadni a szövetek szálain, így akár közvetlenül is érintkezhetnek a bőrünkkel. Nagyobb koncentrációban, elsősorban vékony, érzékeny bőr esetén, illetve a kisgyermekekre nézve különösen kockázatos lehet, mivel bőrszárazságot, viszketést, de akár bőrgyulladást vagy allergiás reakciót is kiválthatnak.

Ráadásul nemcsak a bőrrel érintkező vegyület válthat ki allergiás reakciókat, hanem akár maga az illat is. Kevesen tudják, de az illatallergia napjaink egyik leggyakoribb érzékenysége, és az érinttettek száma egyre nő. Ez a típusú allergia gyakran a hosszabb illatanyag irritáció következtében alakul ki. Érdemes tehát előnyben részesíteni a hipoallergén vagy a természetes illatanyagokat, illóolajokat tartalmazó készítményeket.

Védjük a vízi élővilágot

Ami a környezetünket érintő kockázatokat illeti, a mosószerben használt szintetikus anyagok a mosáshoz elhasznált vízzel együtt az élővizekbe is eljuthatnak. Hogy mi is a gond ezzel pontosan?

A mosószerek a tisztítóhatás elérése érdekében felületaktív anyagokat tartalmaznak, amelyek csökkentik a felületi feszültséget a víz és a zsíros réteg között, így segítenek eltávolítani a makacs szennyeződéseket. Ezek az anyagok azonban nem képesek lebomlani és rendkívül veszélyesek a vízi élővilágra nézve. A fent leírt működésüknek megfelelően ugyanis képesek lebontani a halak és más vízi állatok nyálkás rétegét, így azok kevésbé lesznek védettek a külső hatásokkal szemben.

Mire figyeljünk vásárlásnál?

Átlagos ismeretekkel rendelkező fogyasztóként az összetételi lista alapján nehéz eldönteni, vajon egy termék környezetbarát-e. Az alábbi jelölésekre és minősítések azonban segíthetnek ebben.

Szigorú környezetvédelmi feltételeknek kell megfelelni azoknak a termékeknek, amelyeken ezek a logók szerepelnek

Szigorú környezetvédelmi feltételeknek kell megfelelni azoknak a termékeknek, amelyeken ezek a logók szerepelnek

EU Ecolabel: A környezetbarát termékek és szolgáltatások európai védjegye. Ha ezt látjuk a csomagoláson, biztosak lehetünk benne, hogy az adott terméknek a választása alacsonyabb környezetterhelést jelent a piac más hasonló termékeihez képest.

Blauer Engel: A minősítést azok a termékek kaphatják meg, amelyek környezetre káros termékeket váltanak ki.

Daab: A Daab védjegyet a Német Allergia- és Asztma Szövetség által tesztelt és ajánlott termékeken találjuk meg. A logóval ellátott készítmények nem tartalmaznak allergén illatanyagokat, festékeket és tartósítószereket.

AllergyUK – Allergy Frendly Product: Az Allergy UK egy vezető egészségügyi nonprofit szervezet. Az Allergiabarát Termék Díj azoknak a termékeknek a kitüntetése, amelyek kedvezőnek tekinthetők az érzékenyek számára.

Leaping Bunny: Az ugró nyuszi jelölés állatkísérlet-mentességet jelöl, ráadásul a termékeknek minden évben a legszigorúbb felülvizsgálaton kell a keresztülmenniük, hogy megkaphassák ezt a minősítést.

VegánVirág: A Vegán Közösség szimbóluma azontúl, hogy az adott termék vonatkozásában garantálja az állatkísérlet-mentességet, tanúsítja azt is, hogy a termék összetevői nem tartalmaznak semmilyen állati terméket, mellékterméket vagy származékot.

(Ez is érdekelheti: Praktikus tanácsok a mosáshoz: hogyan lesznek tökéletesen tiszták a ruhák?)

www.blikk.hu/eletmod/tippek/mosas-kornyezetbarat-mososzer-egeszseg/qs44krt

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Életmód
banner

Vélemény, hozzászólás?