máj 31, 2021
5 Views
0 0

Óvatosan tekintsen az égre, aprószemű jég találhatja el

Written by

A népi bölcsesség szerint a májusi eső aranyat ér, de ez nyilván nem vonatkozik a jégesőre, ami tönkreverheti a termést. Arról nem is beszélve, hogy lassan magunk mögött hagyjuk a májust, de a mindennapi esőzés csak nem akar megszűnni. 

[embedded content]

Hétfő délután az erőteljes gomolyfelhő-képződésből a nyugati megyéket leszámítva ismét mindenütt nagy számban alakulnak ki záporok, zivatarok, amiket viharos szél, aprószemű jég, illetve felhőszakadás kísérhet. Az éjszaka első felében még előfordulhat csapadék, de egyre kisebb eséllyel; közben a felhőzet is országszerte csökken.  A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 11 fok között valószínű.  A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 18 és 22 fok között várható.

Kedden a többórás napsütés mellett is képződnek ugyan gomolyfelhők, de ezekből legfeljebb délkeleten, ott is inkább csak a nap első felében alakulhat ki néhány zápor. Az északias szél hétfőn és kedden is többfelé élénk, főként a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti részeken olykor erős lesz.

villám.PNG

Fotó: idokep.hu

Ha az valakit vigasztal, máshol sem sokkal jobb a helyzet.  A Kelet-európai-síkságon hidegfront halad dél felé, a hőmérséklet mögötte jóval az átlag alatt, míg előoldalán felette alakul. Kánikula, illetve hőség csupán az Ibériai-félszigeten van, ugyanakkor a csúcsérték Skandinávia déli felén is megközelíti a 30 fokot. A Kárpát-medence időjárását ma még magassági hidegcsepp és labilis, nedves levegő, míg kedden már anticiklonális hatás és száraz légtömeg alakítja.

index.hu/belfold/2021/05/31/jegeso-felhoszakadas-idojaras/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?