ápr 17, 2021
7 Views
0 0

Ötven év után újra embereket küldene a NASA a Holdra, Elon Musk űrhajójával

Written by

A 2,9 milliárd dollár (874 milliárd forint) értékű szerződés a NASA Artemis nevű programjának részét képezi, amelynek keretében legkésőbb 2024-ben ismét űrhajósokat küldenek a Holdra. Ez utóbbi előkészítő lépés lesz a Marsra tervezett jövőbeli küldetésekhez is.

A SpaceX az Amazon alapítójához, Jeff Bezoshoz köthető Blue Originnel, illetve a Dynetics nevű hadiipari vállalkozással versengett a megrendelésért.

A NASA tájékoztatása szerint a SpaceX Starship nevű űrhajójának tágas kabinja lesz két légzsilippel, hogy az űrhajósok holdsétákat is tehessenek. A távlati célok között szerepel egy teljességgel újrahasznosítható felszálló- és leszállórendszer kifejlesztése a Holdra, illetve a Marsra tartó űrutazáshoz.

A tervezett misszió keretében négy űrhajóst indítanak a NASA Orion nevű űrhajójával Hold körüli pályára, ahol ketten átszállnak a leszállóegységbe, és azzal érkeznek a felszínre.

A két űrhajós, akik közül a tervek szerint legalább az egyik nő lesz, nagyjából egy hétig folytat majd kutatást a Hold felszínén, mielőtt visszatér a Földre. A NASA azt tervezi, hogy az Artemis program keretében az első színes bőrű űrhajóst is elviszi a Holdra.

Közel ötven éve nem járt ember a Holdon. 1969 és 1972 között tizenkét amerikai űrhajós szállt le a Hold felszínére.

Címlapkép: Getty Images

www.portfolio.hu/uzlet/20210417/otven-ev-utan-ujra-embereket-kuldene-a-nasa-a-holdra-elon-musk-urhajojaval-479084

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
portfolio.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?