ápr 8, 2021
2 Views
0 0

Ötszázmilliós költségvetési csalás, pénzügyi visszaélések – Így állnak az ellenzéki pártok elleni nyomozások

Written by

Fotó: Origo

Ötszázmilliós költségvetési csalás, pénzügyi visszaélések – Így állnak az ellenzéki pártok elleni nyomozások

Egyelőre nincsenek gyanúsítottak, de a nyomozások továbbra is folyamatban vannak az ellenzéki pártok gazdálkodását érintő büntetőügyekben. A Jobbikkal kapcsolatban két hete írtuk meg, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számvitel rendjének megsértése miatt indított eljárást, de hasonló bűncselekmény gyanújával folyik a nyomozás a Gyurcsány-párt ügyében is, mivel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pénzügyi szabálytalanságokra bukkant. A korrupcióellenes harc élére álló Momentum esetében jóval súlyosabb cselekménnyel összefüggésben zajlik a NAV-eljárás: Fekete-Győr Andrásék ötszázmillió forintos költségvetési csalás miatt kerültek célkeresztbe. 

Mind a Momentum, mind a Demokratikus Koalíció (DK) ügyében elrendelt NAV-nyomozás folyamatban van még – derült ki a nyomozásokat felügyelő Fővárosi Főügyészség portálunknak küldött válaszából. A főügyészség hozzátette: az ügyek felderítési szakban vannak, azaz gyanúsítotti kihallgatás egyik esetben sem történt.

Ismert, 2019 őszén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának vizsgálati osztálya a Momentum Múzeum körúti székhelyén tartott kutatást és adathordozókat foglalt le. Később kiderült, a NAV a párt kampánytámogatása ügyében ötszázmillió forintos költségvetési csalás miatt folytat nyomozást. A Momentum politikai támadásként értelmezett, és azzal kürtölte tele a nemzetközi kommunikációs platformot, hogy a Fidesz akarja ellehetetleníteni őket azért, mert sikeresen szerepeltek a helyhatósági választáson. Az igazság ugyanakkor az, hogy az Állami Számvevőszék a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során megállapította, hogy a Momentum Mozgalom mintegy ötszázmillió forint költségvetési támogatás törvényes felhasználását nem igazolta, ezért az ÁSZ 2019 januárjában, bőven az önkormányzati választások előtt, a törvényi kötelezettségének eleget téve, feljelentést tett.

Gyurcsányék és a Jobbik ügyében is nyomoznak

Ugyancsak pártjuk gazdálkodása miatt, számvitel rendjének megsértése gyanújával rendeltek el nyomozást Gyurcsányék ügyében, szintén az ÁSZ jelzése alapján (de Tényi István is feljelentést tett). Szerintük a DK nem igazolta a 2017-2018. évi gazdálkodásáról közzétett adatok valódiságát, pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól, a valótlan pénzügyi kimutatások közzétételével a párt a saját tagságát is megtévesztette. A Demokratikus Koalíció 2017-ben 132 millió, 2018-ban pedig összesen 367,7 millió forint központi költségvetési támogatásban részesült. Két hete derült ki, hogy Jakab Péter pártja pénzügyeivel kapcsolatban is nyomoz a NAV, szintén számvitel rendjének megsértése miatt. A nyomozás előzménye az Állami Számvevőszék (ÁSZ), tavaly decemberi jelentése. Az ÁSZ szerint saját tagságát és a közvéleményt is megtévesztette a Jobbik, mivel a párt gazdálkodása 2017-ben és 2018-ban sem volt átlátható és elszámoltatható. Az ÁSZ közölte: a Jobbik az említett években több, mint egymilliárd forint közpénzt kapott, de a párt pénzügyi kimutatása sem mutat megbízható és valós képet a párt gazdálkodásáról. Hozzátették: a most lezárt ellenőrzés során feltárt gazdálkodási szabálytalanságok 2005 óta visszatérően jelen vannak a párt gazdálkodásában.

Hangsúlyozták: Jakab Péter pártja 2017-ben 475,8 millió, míg 2018-ban 961,4 millió forint központi költségvetési támogatásban részesült, de

a párt nem igazolta a könyvelésébe bejegyzett adatok valódiságát és nem biztosította annak ellenőrizhetőségét, továbbá a 2018-ban magánszemélyektől kapott mintegy 161 millió forint adomány átlátható nyilvántartásának feltételeit nem teremtette meg.

 

 

pestisracok.hu/otszazmillios-koltsegvetesi-csalas-penzugyi-visszaelesek-igy-allnak-az-ellenzeki-partok-elleni-nyomozasok/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?