márc 30, 2021
4 Views
0 0

Ötszáz fölött az áldozatok száma Mianmarban, Thaiföld kész fogadni a menekülteket

Written by

“Ártatlan civilek ilyen brutális lemészárlása elfogadhatatlan” – közölte egy gerillacsoport vezetője. Két másik egyesület is egyetért abban, hogy a katonai hatalomátvétel ellen tüntetők folyamatos gyilkolásának meg kell szűnnie.

A Politikai Foglyok Támogató Szövetsége (AAPP) 510 halálesetről tud a február elsején történt katonai hatalomátvétel óta. A meggyilkoltak között számos tinédzser és diák is volt – számol be az MTI.

Mianmarban a katonaság február 1-jén vette át a hatalmat, arra hivatkozva, hogy a civil kormány nem hallgatta meg a panaszaikat az előző választásokkal kapcsolatban, amelyet toronymagasan a Nemzeti Liga a Demokráciáért nyert meg. A parlament megalakulása előtti órákban őrizetbe vették az országot de facto vezető, Nobel-békedíjas Aung Szan Szu Kji államtanácsost, az államfőt és több vezető politikust. Az országban azóta rendszeresek a puccsellenes tüntetések, amiken a katonai erők rengeteg áldozatot ejtenek.

A legvéresebb nap a múlt szombati volt, amikor a fegyveres erők napján a katonák több mint száz embert öltek meg, köztük hét kiskorút. Ennek ellenére hétfőn ismét tömegek vonultak az utcákra a puccs elleni tiltakozásul, a rendfenntartók ekkor hét embert öltek meg Rangunban, az ország legnagyobb városában. Az áldozatok temetései is tiltakozássá váltak. A koporsókat tömegek állták körül, sokan három ujjukat a magasba emelve hirdették, hogy támogatják az ellenállást a juntával szemben.

A Tang Nemzeti Felszabadító Hadsereg, az Arakán Hadsereg és a Mianmari Nemzeti Demokratikus Szövetség Hadserege közös közleményben figyelmeztette a hatalmon lévő katonai juntát, hogy hagyjanak fel a tüntetők elleni erőszakkal. Amennyiben ez nem történik meg, a Mianmar területén aktív összes etnikai fegyveres csoporttal közösen csatlakozni fognak “a tavaszi forradalomhoz” – szögezte le az Arakán Hadsereg szóvivője, Khine Tu Ka.

Kedden ismét tüntetéseket jelentettek Mianmarból. Rangunban helyszíni beszámolók szerint az emberek az utcára öntötték a háztartási szemetet, csatlakozva a civil aktivisták által meghirdetett “szemétsztrájk” elnevezésű tiltakozáshoz. A kezdeményezés válasz a junta hétfői felhívására, amely felszólítja a lakosságot, gondoskodjanak a szemét eltakarításáról.

Hétfőn a thaiföldi miniszterelnök, Prajuth Csan-ocsa bejelentette: országa felkészült a Mianmarból érkező menekülthullámra, jóllehet “nem szeretnének tömeges bevándorlást”. A napokban ugyanis aktivisták arról adtak hírt, hogy több ezer ember menekülhetett a szomszédos Thaiföldre a délkelet-mianmari Karen államból azt követően, hogy a hadsereg légicsapásokat hajtott végre a helyi etnikai gerillacsoport bázisai ellen.

Tani Szangrat thai külügyi szóvivő megerősítette: nem fogják visszafordítani a Mianmarból érkezőket, hozzátéve, hogy az emberek vélhetően önként haza fognak térni, “amint a helyzet rendeződik”.

Többen életüket vesztették Mianmarban

 atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/kulfold/20210330-otszaz-folott-az-aldozatok-szama-mianmarban-thaifold-kesz-fogadni-a-menekulteket

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?