máj 30, 2021
6 Views
0 0

Összeáll a koalíció, ami letaszítaná Netanjahut Izrael éléről

Written by

Véget érhet Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök 12 éves regnálása, miután szélsőjobboldali szövetségese, Naftali Bennett úgy döntött, összeáll a centrista Yair Lapid vezette ellenzékkel.

Bennett párjának mindössze hat képviselője van a 120 fős törvényhozásban, de nélküle nem tudnának többséget alkotni Netanjahuval szemben. A hírek szerint először Bennett lesz a miniszterelnök, majd egy ponton Lapid veszi át a helyét egyfajta rotációban.


Naftali Bennett (balra) 2018-ban még oktatási miniszter volt Netanjahu (jobbra) kormányában Fotó: JACK GUEZ/AFP

Izraelben négy egymást követő parlamenti választás is patthelyzetet eredményezett: se Netanjahunak, se ellenzékének nem volt elég mandátuma a kormányalakításhoz – ezért is került sor két éven belül már négy előrehozott választásra. Úgy tűnt, most is hasonló lesz a forgatókönyv, Bennett is azzal indokolta most a döntését, hogy másképp elkerülhetetlen lenne egy ötödik választás.

Ha fel is áll az új kormány, szüksége lesz az arab képviselők külső támogatására is a törvényhozásban, márpedig ők Bennetthez képest egy sor kérdésben gyökeresen mást képviselnek.

444.hu/2021/05/30/osszeall-a-koalicio-ami-letaszitana-netanjahut-izrael-elerol?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication

Komment írása

Article Categories:
444 · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?