márc 29, 2021
10 Views
0 0

Oroszország vizsgálja az amerikai kormány lépéseit, aztán dönt a folytatásról

Written by

Oroszországban a Joe Biden elnök vezette amerikai kormányzat lépéseinek felülvizsgálata folyik, Vlagyimir Putyin orosz államfő az elemzést követően fog dönteni a kétoldalú kapcsolatok folytatásának mikéntjéről 

– jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában. Ennek az elemzésnek az elvégzéséhez időre van szükség. Ez lesz a döntés arról, hogy hogyan alakítsuk irányvonalunkat. Az alkotmány értelmében a külpolitikát az államfő határozza meg – mondta a szóvivő.

Biden az ABC-nek nyilatkozva március 16-án azt mondta, Oroszország „megfizeti az árát” annak, hogy szerinte megkísérelt beavatkozni az egyesült államokbeli elnökválasztásba. Az amerikai elnök az interjúban igennel felelt arra a kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e Putyint.

Ezt követően mind a Fehér Ház, mind az amerikai külügyminisztérium kifejezte készségét az együttműködésre a kölcsönös érdeklődésre számot tartó területen, egyúttal azt is jelezve, hogy 

nem készül elsimítani a kétoldalú kapcsolatokban megmutatkozó ellentéteket.

Ezt követően az orosz külügyminisztérium konzultációra hívta Moszkvába Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövetet, aki március 21-én tért vissza állomáshelyéről.

Peszkov elmondta, hogy Antonov még nem tett jelentést Putyinnak az orosz-amerikai kapcsolatok állapotáról.

A szóvivőnek nem volt tudomása arról, hogy kapott-e hivatalos meghívást Putyin a Biden által április 22-23-án megrendezendő online környezetvédelmi csúcsra. Az eseményre a Fehér Ház korábbi közlése szerint 40 vezető, köztük az orosz és a kínai elnök is meghívást kapott.

Peszkov azt mondta, hogy videokonferencia készül Putyin, Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár részvételével. A Kreml szóvivője szerint az eszmecsere nem az ukrajnai rendezésről a “normandiai négyek” felállásában folytatott tárgyalások része lesz, a Donyec-medencei helyzetnél sokkal tágabb témakört fog felölelni.

Korábban Steffen Seibert német kormányszóvivő bejelentette, hogy

hétfőn nem jött létre az online egyeztetés Merkel, Macron és Putyin között.

Peszkov szerint Moszkva, Berlin és Párizs között folytatódik a tárgyalás előkészítése.

Kijelentette, hogy Putyin nem tervez kapcsolatfelvételt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, de ilyen megbeszélés könnyen megszervezhető.

A szóvivő nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy lesznek-e külföldi meghívottak a nácizmus felett aratott győzelem napján, május 9-én megtartandó moszkvai katonai díszszemlén. Szergej Sojgu védelmi miniszter múlt héten bejelentette, hogy a fegyveres erők idén 28 városban rendeznek parádét.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin. Fotó: Peter Muhly / WPA Pool / Getty Images)

index.hu/kulfold/2021/03/29/oroszorszag-felulvizsgalja-joe-biden-kormanyanak-lepeseit/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?