máj 18, 2021
8 Views
0 0

Oroszország tagadja, hogy köze lenne a SolarWinds-támadáshoz

Written by

Hízelgőnek nevezte egy interjúban az orosz hírszerzés, az SVR első embere azt a feltételezést, miszerint a tavalyi SolarWinds-hackertámadás mögött a szervezet állna – amerikai és brit hírszerzési források korábban egyöntetűen állították, hogy a több amerikai kormányzati intézményt és több száz privát céget érintő incidens mögött Oroszország áll. 

Szergej Nariskin, az SZVR igazgatója, Vlagyimir Putyin egyik legközelebbi bizalmasa a BBC által készített interjúban közölte, az amerikai és brit állítások olyanok, mintha egy “rossz krimit” olvasna az ember. Nariskin kijelentette, büszke lenne, ha egy ennyire szofisztikált támadást végre tudna hajtani a hivatal, ugyanakkor hozzátette, nem állítaná be mások “kreatív eredményeit” a sajátjának.

putyin_nariskin
vlagyimir putyin és szergej nariskin egy sajtótájékoztatón (fotó: reuters)

Érdekelnek a Scrum Guide újdonságai?

Gyere el május 18-án Scrum Update meetupunkra, és mindent megtudhatsz a változásokról.

Érdekelnek a Scrum Guide újdonságai? Gyere el május 18-án Scrum Update meetupunkra, és mindent megtudhatsz a változásokról.

A szakszolgálat vezetője az interjúban közölte, bár nem állítja, hogy az Egyesült Államok maga felelős a támadásért, az NSA-tól korábban kiszivárgott dokumentumok alapján az alkalmazott taktika és módszerek alapvetően az amerikai és a brit hírszerzés eszköztárára jellemzőek.

Az SZVR-t először egy hónapja nevezte meg konkrétan a Fehér Ház, mint a Solarwinds-támadás feltételezett elkövetőjét, majd a bejelentéssel egy időben kiadott egy közös állásfoglalást az FBI, az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) és a Kiberbiztonsági és Infrastruktúra-biztonsági Hivatal (CISA), melyben a szervezetek leírják, hogy az orosz hírszerzés jelenleg is támadja az amerikai kormányzati intézményeket és magánvállalkozásokat öt ismert sérülékenységet kihasználva. Az amerikai kormányzat arra hívja fel minden érintett cég és intézmény figyelmét, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a potenciális támadások elhárítása érdekében.

Áprilisban az SZVR nonszensznek és légből kapottnak nevezte a Fehér Ház nyilatkozatát.

www.hwsw.hu/hirek/63276/solarwinds-hack-tamadas-oroszorszag-svr-nsa.html

Komment írása

Article Categories:
HWSW
banner

Vélemény, hozzászólás?