jún 7, 2021
7 Views
0 0

Óriásit drágult a nyersolaj, további üzemanyagár-emelésnek nézünk elébe

Written by

Nagyon úgy fest, meg kell barátkoznunk azzal a gondolattal, hogy sokáig 4-essel fognak kezdődni a benzinkutakon az árak. A nyersolaj világpiaci ára többéves csúcsra szökött, és előrejelzések szerint nem valószínű, hogy visszazuhanna.

Már évek óta nem volt ilyen magasan az olajár, az Amerikában irányadó WTI típus 2018 októberében volt legutoljára 70 dollár fölött. A mai kereskedésben ugyan csak egy pillanatra érintette ezt a szintet az árfolyam, de jól jelzi, hogy ismét növekszik a globális olaj- és üzemanyagkereslet – írja a Portfolio.hu. Ez év eleje óta 40 százalékos drágulás.

A másik fajta nyersolaj, a Brent már június eleje óta 70 dollár felett áll, jelenleg 71,5 dollárba kerül egy ilyen típusú hordó nyersolaj ára, 40 százalékkal többe, mint év elején.

Az árat két tényező hajtja fel. Egyrészt az olajkartell kontroll alatt tartja az áralakulást, másrészt pedig a koronavírus-járvány enyhülése miatt növekszik az üzemanyagkereslet Amerikában, Európában és Ázsiában is.

Nálunk múlt péntek után e hét szerdán is drágulnak az üzemanyagok. Az olajpiac mozgásáról és a hazai árakról pedig itt olvashatnak bővebben:

24.hu/fn/gazdasag/2021/06/07/olaj-nyersolaj-dragulas-aremeles-benzin-gazolaj-uzemanyag/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Gazdaság
banner

Vélemény, hozzászólás?