ápr 6, 2021
2 Views
0 0

Orbán Viktor hamarosan fontos bejelentést tesz

Written by
Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

Frissítés:

Orbán Viktor kedden 17:15-kor rövid videóban jelentette be, hogy elérte Magyarország a 2,5 millió oltotti számot.

Ezért szerdától megindul a nyitás.

A sokatmondó poszt

Facebook-bejegyzéssel jelentkezett ma Orbán Viktor. Sok információ nincsen a posztban, és a témája is inkább csak az elmúlt napok eseményeiből következtethető ki.

A miniszterelnök posztjában csak ennyi áll:

COVID 2/147. Hamarosan // Coming soon

A vártnál is korábban jön a nagy bejelentés?

Vélhetően a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos feloldásával kapcsolatos a bejegyzés. A kormány 2,5 millió beoltotthoz kötötte a fokozatos nyitás lépéseit. A Kormányzati Tájékoztatási Központ tegnap délután arról írt, hogy várhatóan kedd éjfélig, legkésőbb szerda délelőtti órákban eléri a beoltottak száma a 2,5 milliót.

A ma reggel megjelent legfrissebb statisztikák alapján az elmúlt 24 óra adatai alapján még nincs meg a kívánatos átoltottsági szint, eddig hivatalosan 2 432 313 főt oltottak be, közülük 922 886 fő már a második oltását is megkapta. A lakosság 24,9 százaléka kapott eddig legalább egy oltást, 9,45 százalék pedig már két oltáson átesett.

A ma reggel megjelent, tegnapi oltási adatok alapján még úgy tűnt, hogy várhatóan kedd éjszaka, szerdára éri el Magyarország a kormány által célul kitűzött 2,5 millió beoltotti számot, azonban

Orbán Viktor sejtelmes bejegyzése növeli annak az esélyét, hogy akár órákon belül eldőlnek, vagy már el is dőltek a szerdai újranyitás részletei, vagyis megkezdődik a korlátozó intézkedések fokozatos feloldása, mert elérte hazánk a 2,5 millió oltott számát.

Az elmúlt 7 napban (húsvéthétfőt még beleszámítva) átlagosan naponta 61,6 ezer első oltást regisztráltak idehaza. Ezt a tempót kivetítve a keddi nap végére hajszál híján 2,5 millió beoltott adódna (2,493 millió). Könnyen elképzelhető ennek fényében, hogy az általunk vártnál gyorsabb, de még a kormány várakozását is felülmúló volt a beadott vakcinák keddi növekménye.

A kormány nyitási stratégiája kapcsán fontos emlékeztetni egy lényeges fejleményre. Azzal, hogy a kormány már korábban egy rendeletben megszabta, hogy a járványügyi védelmi intézkedések fokozatos feloldását az átoltottsághoz köti, az is eldőlt, hogy a koronavírus elleni védekezés magyarországi stratégiáját elsődlegesen nem a járványügyi folyamatok és kilátások határozzák meg, hanem az oltás tempója.

Miről szól a nyitás első fázisa?

A nyitásról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

A korábbi tájékoztatás alapján amint eléri a beoltottak száma a kormány által meghatározott szintet, az automatizmus a következőképpen néz ki:

Pintér Sándor belügyminiszternek határozatban kell megállapítania, hogy megtörtént a 2,5 milliomodik oltás. Ezt követően a vonatkozó kormányrendelet értelmében a következő intézkedések lépnek életbe:

  • A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.
  • Az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva.
  • Az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.
  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

Címlapkép: Orbán Viktor, Facebook

www.portfolio.hu/gazdasag/20210406/orban-viktor-hamarosan-fontos-bejelentest-tesz-477256

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · portfolio.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?