okt 15, 2020
1 Views
0 0

Orbán Viktor: a járvány a legfontosabb az uniós csúcson

Written by

Megkezdődött csütörtökön Brüsszelben az Európai Unió kétnaposra tervezett csúcsértekezlete. Az állam-, illetve kormányfők tanácskozásának középpontjában az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok, illetve a klímavédelem áll. A találkozó napirendjére került még a koronavírus-járvány és az EU Afrikával való kapcsolatainak kérdésköre is.

Az első munkanapon az uniós vezetők megvitatják az Egyesült Királyság kilépéséről rendelkező megállapodás végrehajtását, valamint az EU és a brit fél közötti leendő partnerségről szóló tárgyalások aktuális állását. Figyelmet fordítanak arra, milyen előkészítő munka szükséges minden forgatókönyv esetén, de különösen abban az esetben, ha a kereskedelmi kapcsolatokról, az átmeneti időszak végéig, december 31-ig, nem születik megállapodás. Charles Michel az Európai Tanács elnöke a csúcsra szóló meghívó levelében nyomatékosította, hogy a következő napok meghatározók lesznek a tárgyalások kimenetét illetően: „Az EU megállapodást akar Nagy Britanniával, de nem minden áron.”

A tanácskozáson szóba kerül az is, milyen eredményeket sikerült elérni annak a célnak a teljesítésében, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon. A tagállami vezetők

megvitatják az Európai Bizottság által javasolt új célokat, amelyek 55 százalékos kibocsátáscsökkentést szorgalmaznak 2030-ig.

A tagországoknak az év végéig döntést kell hozniuk a következő tíz évre kitűzött célokat illetően, így tanácskozás alkalmat biztosít azon részletek meghatározásához, amelyek lehetővé teszik a decemberi megállapodás elfogadását.

A brüsszeli értekezlet résztvevői az afrikai országokkal való kapcsolatokról is tárgyalnak, egyebek mellett a kereskedelemre, a fejlesztésre, a biztonságra és stabilitásra, a migrációra, valamint a terrorizmus elleni küzdelemre összpontosítanak majd.

A vezetők áttekintik továbbá az Európában egyre romló járványügyi helyzetet, a bevezetett intézkedések uniós szintű koordinálását, és az oltóanyag közös uniós beszerzésével kapcsolatos fejleményeket.

A koronavírus-járványt, az ellene való védekezést és az ezzel kapcsolatos európai koordinációt nevezte a csütörtök délután kezdődő európai uniós csúcstalálkozó legfontosabb témájának Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelbe érkezésekor.

A kormányfő a Facebook-oldalán elérhető videóban kifejtette: az EU-s állam-, illetve kormányfők péntek estig tartó találkozóján

megbeszélik, hogyan tudnák egymást segíteni és a védekezésben létrehozni egy európai szintű koordinációt.

Orbán Viktor reményei szerint kapnak jó híreket arról is, mikor lesz vakcina, ahhoz milyen sorrendben és hogyan lehet majd hozzáférni, ideértve a magyarok lehetőségeit is.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?