márc 31, 2021
2 Views
0 0

Orbán: Május végéig 7 millió első oltásig el lehet jutni

Written by

Átlépte a 2 milliót a beoltottak száma Magyarországon. Miért pont 2,5 millió beoltottnál húzták meg azt a határt, mikor nyitni lehet, és az oltások mostani ütemében április közepére elérjük-e ezt a számot – tette fel a kérdést a műsorvezető, Volf-Nagy Tünde.

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, a nyitás egy csalóka kifejezés, olyan, mintha az ember megfordítaná a táblát a bejáratnál, hogy zárva/nyitva. De ez nem így megy, nyitni lépcsőzetesen lehet, a kormány inkább az újraindítás szót használja, lépcsőzetesen lehet ugyanis újraindítani az országot és a gazdaságot. Ez volt a nemzeti konzultációban résztvevő több százezer magyar álláspontja is. A 2,5 milliót szerinte erkölcsi törvény jelölte ki, hiszen nem szabad addig újraindítani az országot, míg a leginkább életveszélyben lévők, a 65 év felettiek nem kapták meg az oltást.

Mérhetetlenül igazságtalan lenne, ha velük nem törődnénk kiemelten – vélte a kormányfő, aki szerint külön szabályrendszert állított fel a kormány, amely szerint amíg nincs minden 65 év feletti regisztrált ember beoltva, addig nem lehet kockázatot vállalni. Számításaik szerint az ő oltásuk pedig nagyjából akkor fejeződik be, mikor 2,5 millió embert már beoltottak.

A 3. hullámban nem elég az emberek belátására apellálni, a karanténfáradtság miatt egyre nehezebben tartják be a szabályokat – folytatja a műsorvezető. Elég csak a nyitva lévő barkácsáruházakra gondolni, ahol hétvégente nagyon sokan vannak. Sokan kérdezik, hogy nem lett volna okosabb vagy taktikusabb egy rövid, és kivételek nélküli zárás?

Orbán azzal kezdi a választ, hogy mindenkit arra kér, tartsa be a szabályokat, amiből nincs sok, és azok is egyszerűek. Ha például sokan vagyunk egy épületben, hordjunk maszkot és tartsuk be a távolságot, ami a fertőzéstől véd – mondja. A 3. hullámot a gyorsabban terjedő és agresszívebb brit mutáns okozza.

Amíg a fertőzések elszigeteltek volt, a zárás, otthon maradás segített. Most tömeges a fertőzés, ezt a korlátozások, zárások csak lassítani tudják, megállítani nem. Tavasszal elég volt a korlátozás, ez nem olyan vírus, itt most csak lassítani lehet a korlátozással. Egy orvosság van a vírus ellen, az oltás, ezért most minden erőt erre kell összpontosítani – vélte.

A 3. hullámban sokak környezetében betegedtek, haltak meg, nem rossz optikájú, hogy a kormány ebben a pillanatban már a nyitásról beszél? – hangzik a kérdés.

Nagyon sokunknak van komoly vesztesége, barátok, családtagok, munkatársak – mondja Orbán. Mikor megfékeztük a járványt, a közösségi életet is újra kell indítani, utat kell találni egymáshoz, mindenki elvesztette a derűt, jókedvet, talán a boldogságot is. Többről van tehát szó, mint a boltok, cégek újraindításáról. Azt is tudni kell, hogy a vírus tönkreteszi a munkahelyeket és a gazdaságot is megtámadja – hangoztatta a miniszterelnök, aki szerint nem lehet egyik percről a másikra újraindítani, üzemeket, szállodákat, éttermeket, fontos, hogy az emberek tudják, hogy nagyjából mire számíthatnak. A szülőknek is tudniuk kell, hogy meddig kell otthon maradni, mikor vihetik óvodába, iskolába a gyerekeket. Ezért egyszerre kell védekezni, oltani és segíteni kell az embereknek abban, hogy megtervezhessék a személyes életük újraindítását.

A műsorvezető ezután rátér arra, hogy a nagyon magas oltottság jó hír, a nagyon rossz hír viszont a magas halálozási statisztika. Vajon ez mikor billenhet át jobb irányba?

Orbán azt mondja, ő csupa rossz hírt hall, az oltás maga sem egy jó hír, legfeljebb örülünk, hogy van vakcina, de a helyzet, amiben vagyunk, nélkülöz mindenfajta romantikát. A helyzet nehéz, az oltás segít egyedül, minél gyorsabban oltunk, annál kevesebben halnak meg. Ezért fontos, hogy az oltásellenes hangoknak ne adjunk teret, ne üljünk fel – mondta, hozzátéve, hogy az oltás ellen beszélni bűn. Aki azért nem oltatta be magát, mert hallgatott az oltásellenes politikusokra vagy áldoktorkra, az meg is halhat. A felelősség azoké, akik az oltás ellen beszéltek.

Ha már a politikusokat, ellenkampányt említetette, látni, hogy olyanok is beoltatják magukat, akik kampányoltak az oltás ellen. Nem érhet véget az oltásellenes kampány lassan? – hangzik a kérdés.

Orbán azt mondja, nem akar senkit meg és elítelni, csak azt kéri mindenkitől, hogy hagyja dolgozni az orvosokat, ápolókat, ne terjesszenek kamuvideókat, álhíreket. Megérti, hogy van, aki nem bízik az oltásban, de kéri, ez maradjon személyes döntés, hadd döntsön mindenki maga.

A műsorvezető felidézte Orbán múlt heti nyilatkozatát arról, hogy van elég ágy, ám közben több intézmény arra panaszkodott, hogy elérik a teljesítőképességük határát, hiszen önmagában az ágy meg a lélegeztetőgép még nem intenzív orvoslás – veti fel a műsorvezető, hozzátéve, hogy azt érzik, nem tudják lassan olyan színvonalon ellátni a betegeket, ahogy azt bárkitől elvárná, ha a saját családtagjáról lenne szó.

Orbán szerint kalapot kell emelni az orvosok, ápolók előtt, mert emberfeletti munkát végeznek. Többször is konzultált a kórházigazgatókkal, azt gondolja, a dolgozókon nem múlik egy emberélet sem, mert lelkiismeretesen végzik a munkájukat. Beszélt arról is, hogy az orvosoknak megvan a kellő szabadsága az ellátás átszervezésére, szerinte lesz elég ember, vezénylés, átcsoportosítás a módszer, amivel meg tudják oldani a helyzetet.

Emberfeletti munka árán, de működni fognak a kórházaink.

Jobb állapotban van a magyar egészségügy, mint azt korábban sokan gondolták volna. A koronavírusos betegek számára kijelölt ágyak fele még szabad, kétszer annyi lélegeztetőgéppel felszerelt ágy van azonnal bevethetően, mint amennyit most használnak.

A műsorvezető ezután azt idézi Camus A pestis című könyvéből, hogy ha az ember csak négy órát alszik, nem érzelgős, olyannak látja a dologkat, amilyenek, az igazság szerint. Ez most abszolút igaz az egészségügyi dolgozókra is. Van még tartalék? – kérdezi a műsorvezető. (Ez a felvetés azért érdekes, mert a kórházi állapotokról beszámoló orvosokat a hivatalos kommunikációban cáfolják, olykor hazugsággal vádolják – a szerk.)

Orbán azt mondja, ő is 4 órát alszik, de nem ilyen. Nyilván nehéz az orvosoknak, ezért azt kéri, adjanak meg minden támogatást az ápolóknak, orvosoknak. Rémhírkeltéssel ne nehezítsük a munkájukat, nem most van ideje, hogy bemenjenek a kórházakba kamuvideókat, álhíreket gyártani. “Jóindulat, jóakarat, segítés.”

Az intenzív oszályok lassan megtelnek covidos betegekkel, de sok másik beteg is ilyen ellátásra szorulhatnak, róluk kevesebb szó esik – veti fel a műsorvezető.

Orbán szerint ez azért jó hír, mert akkor ott valószínűleg kevesebb a gond. Orbán azt mondta, a fontos ellátásból nem kellett senkit kivenni, a kettős nyomást, a legsúlyosabb betegek és a covidosok ellátását egyszerre képes megoldani az egészségügy.

A tanárok április 19-ig csak egy oltást kapnak, ez elég védelem, vagy lehet halasztani az időpontot?

Orbán azt mondta, mikor ő az első oltást megkapta, bement dolgozni. Ami biztos, hogy az első oltás komoly védettséget ad. Érti, hogy mindenki szeretné mihamarabb megkapni a második oltást és még várni is, de vegyék figyelembe a szülők érdekeit is, akiknek dolgoznia kell, meg kell élniük valahogy. Előrevették a pedagógusokat, meg fogják kapni bő egy héttel az újraindítás előtt az első oltást, ezzel lehet vállalni az oktatást. Megérti, ha valaki így sem akarja vállalni, de nem kell agitálni az iskolák nyitása ellen, mert a gyerekek és szülők érdekeire is tekinettel kell lenni – vélte. Nekik pedig az az érdekük, hogy megfelelő biztonságos környezetben minél hamarabb meg tudjanak indulni az iskolák.

A műsorvezető a vakcinairigységet is szóba hozta, mint manapság divatos kifejezést. Olyan példákat hoz erre, hogy “a szomszédasszony megkapta, pedig fiatalabb, mint én”, vagy “a kollégám megkapta, pedig nekem sokkal több a krónikus betegségem.” Rákérdez arra, ez miért van.

Orbán azt mondta, nagy vita után, a szakemberek tanácsát megfogadva úgy döntöttek, az oltásba első helyen a háziorvosokat vonják be.

“Nagyon sok olyan apró, személyre szóló mérlegelést kell elvégezni egy oltásnál, hogy kit hova, hányadik helyre tesznek a háziorvosok. Ők rendelkeznek azzal az információval, ami ehhez szükséges. Mi megadunk általános szempontokat, de fölhatalmazzuk a háziorvosokat arra, hogy ők a betegek személyes ismerete alapján különbséget tegyenek és eltérés jöjjön létre.”

Ezzel ők is vállalják a felelősséget. Nemcsak azzal, hogy valakit esetleg előre vesznek, hanem esetleg azért is, mert nem vettek előre. Nagyon felelősségteljes mérlegelést végeznek a háziorvosok, ők ismerik a beteget.

Ebből fakadhatnak olyan helyzetek, amit mások igazságtalannak érezhetnek, de mindenki bízzon az orvosokban, hogy szakmai döntést hoztak.

A helyzet most változott:

A kismamák oltása hol tart? – kérdezi a műsorvezető.

Orbán azt mondta, sokáig az volt az irányadó, hogy a kismamákat ne oltsák, majd kialakult egy olyan járványügyi szakközvélemény, hogy néhány vakcinával lehet őket oltani. Itthon is azt tanácsolták a szakemberek, hogy a várandósokat vegyék előre. Itthon 42 ezer kismama tudja felvenni az oltást.

Ausztria is rendel orosz vakcinából, a keleti beszerzés témája ragadós. Számított erre? – kérdezi a műsorvezető.

Orbán azt mondja, próbál szerényen fogalmazni, de nem tud annál lágyabban fogalmazni, mint hogy egész biztos volt benne. Az EU-s vakcinák nem érkeznek időben, az Európai Bizottság valamit elrontott. Orbán szerint a vakcinából nem lehet politikai, ideológiai kérdést csinálni. Ha nem rendeltünk volna kínai és orosz vakcinákat, fele annyi embert tudtunk volna beoltani, mint amennyit eddig sikerült – fogalmazott Orbán, aki szerint nem volt kockázatmetnes döntés, alattomos vádaskodásokat kellett elviselni, de sok ezer ember életét mentették meg ezzel.

A német sajtó azzal nyugtat, húsvét után jön sok vakcina – veti fel a műsorvezető.

Erre azt mondta, novemberben is ebben bízott mindenki. Orbán elvitte adásba a listát, hogy mikor mennyi vakcinának kell beérkezni az országba. Valamivel 2,3 millió felett lesz ápr 6-áig, és 4,121 millió keleti és nyugati vakcina áll majd rendelkezésre május elejéig, ami több, mint amennyi ember eddig regisztrált.

Május végére 7 millió első oltásig el lehet jutni.

Az MKIK újranyitást akar, az egészségügyi szakemberek zárnának. Hogy lehet ezt összehangolni?

Ezt sehogy, az álláspontok a beoltottság növekedésével fognak közeledni – mondja a miniszterelnök. A számok nem néznek ki jól, 10 ezer fölött van a kórházban lévők száma, az oltás még nem tudta megölni a vírust, letörni a járványt, de ahogy nő az oltottak száma, ez javulni fog. Orbán arról is beszélt, hogy a konzultáció eredménye szerint lépcsőzetesen kell nyitni, elsőként az iskolákat kell nyitni, utána a szállodákat, éttermeket. Számításai szerint a 2,5 milliós beoltottság meglesz húsvét utánra, ekkor ki lehet nyitni az iskolákat és szigorúbb szabályok mellett, egy új védelmi rendszerrel boltokat is. Utána jön a többi, de ennek részleteiről még nem beszélt.

Mindig egy héttel a soron következő lépés előtt tájékoztatni fogja a nyilvánosságot, hogy milyen lépést határozott el az operatív törzs

– ígérte.

Tartható ígéret, hogy annyi munkahelyet teremtenek, mint a járvány előtt?

Februárban 110 ezer emberrel dolgoznak kevesebben mint a járvány előtt, így legalább ennyi munkahelyet kell létre hozni, ami Orbán szerint sikerülni fog, tartja ezt az ígéretet.

Rátérnek a csütörtöki találkozóra is, ahol Orbán Morawieckivel és Salvinivel találkozik.

A magyar miniszterelnök szerint tiszta helyzet jött létre a Néppárttal való szakítás után. Úgy véli, az Európai Unióban nincs megfelelő képviselete azoknak, akik a hagyományos családmodell mellett állnak és elutasítják a multikulturális társadalmat. Ezen segítenek csütörtökön: a lengyel és várakozásai szerint a leendő olasz miniszterelnökkel egy új platformról egyeztetnek majd.

Milyen nyarunk lesz?

Most egy győzelem kapujában állunk. Lesz még 2-3 nehéz hetünk, de bízik benne, hogy a tamáskodó hangok elhalkulnak, a nyarunk szép napos és vidám lesz. Most még azokkal van a szívünk, akik elvesztették szerettüket. Közben készülünk arra, hogy visszakapjuk a reményteljes életünket, ez már csak karnyújtásnyira van tőlünk. “Teszünk még 2-3 lépést”, és győzni fogunk, visszakapjuk a régi életünket. Bízik abban, hogy visszatalálunk ahhoz az optimizmussal teli időszakhoz, ahol a járvány megszakította az életünket. Ide kell visszatérni, ha nem is egy lépésben, de nyár végére biztosan – zárta az interjút Orbán.

hvg.hu/itthon/20210331_Rendkivuli_interjut_ad_Orban_Viktor_az_M1en#rss

Komment írása

Article Categories:
hvg.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?