ápr 30, 2021
4 Views
0 0

Orbán állításával szemben nem valószínű, hogy heteket kell várni a Pfizerre

Written by

Ma még lehet Pfizert kapni, aztán hetekig nem – állította Orbán Viktor szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós „interjújában”. Az érettségi után ugyanis a vakcinát a 16-18 évesek kapják, ekkortól Orbán szerint az idősebbeknek sokáig nem fog jutni Pfizer.

A hírre két dolog történt, ami jelzi, hogy mennyien várnak erre az oltóanyagra attól függetlenül, hogy a többi vakcina is hatékony és biztonságos. Ebben egészségügyi dolgok mellett szerepet játszhat számtalan tényező, például hogy sokan azon aggódnak, hogy ha keleti vakcinát kapnak, nem fognak tudni utazni.

Szóval két dolog:

  • az online időpontfoglaló már kora reggel lehalt, és azóta sem sikerült életet lehelni bele. Az operatív törzs szerint túlterheléses támadás történt, de valójában az a valószínű, hogy csak rengetegen nyomogatták a frissítést,
  • a másik pedig, hogy kígyóz sorok alakultak ki több kórházi oltópontnál.

Orbán Viktor állítása azonban ebben a formában egészen biztosan nem igaz, ha csak nem tud valami olyat a miniszterelnök, amit nem árult el.

Amikor 16-18 évesekről beszélnek, akkor nem lehet tudni, hogy betöltött 16. évről van-e szó, vagy azokról is, akik már benne vannak a 16. évükben. Még ha utóbbiról is van szó, akkor is legfeljebb körülbelül 300 ezer fiatal beoltásáról lehet szó.

Pfizer-vakcinából viszont 355 ezer jött a héten, és májusban a tervek szerint további 1,2 millió. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az oltási hajlandóság a legfiatalabb korosztályban a legalacsonyabb – ha a „talán” válaszokat is számoljuk, akkor 65 százalékos –, és még azt is, hogy a második körre is kel elkülöníteni dózisokat, akkor sem jön ki sehogy, hogy miért ne lehetne hetekig Pfizert kapni a közeljövőben.

Ha a fenti, ismert tényekből indulunk ki, akkor a 16-18 évesek oltása miatt körülbelül egy hétig nem lehet majd ilyen oltóanyagot kapni.

24.hu/belfold/2021/04/30/pfizer-oltas-regisztracio-orban/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Belföld
banner

Vélemény, hozzászólás?