ápr 16, 2021
7 Views
0 0

Órási bravúr: Brecz Zsombor olimpiai bajnokot legyőzve lett Európa-bajnok a finndingi vitorlás Eb-n

Written by

Olimpiai hajóosztályról és kvótásról lévén szó, röviddel Tokió előtt ez egy fantasztikus siker.

Berecz Zsombor kiválóan versenyezte végig ezt a hetet a Portugáliában rendezett finndingi Európa-bajnokságon. Az első két futam után egyből átvette a vezetést. Bár a második napon lebonyolított két újabb futam után a második helyre csúszott vissza, a harmadik napon ismét az élre állt.

(A legfrissebb hírek itt)

Amit a negyedik (a hetedik és a nyolcadik futamon) napon véghez vitt, arra viszont alig akad példa. Mind a két futamon első tudott lenni a 29 nemzet 49 vitorlását felvonultató mezőnyben. Ráadásul ezzel már tizenegy ponttal előzte meg az olimpiai bajnok Giles Scottot, ami pont az olimpia évében hatalmas dolognak számít.

Ez az osztály tele van nagyszerű vitorlázókkal és karakterekkel, ami az olimpiai osztályok legerősebb családjává tesz minket, mind testi, mind szellemi szempontból. Amikor valaki „finn tengerésznek” hív, akkor megvan az értéke, a története, a legendái és csodálnunk kell ezt az osztályt. Egy biztos, ebben az osztályban mindenki büszke arra, hogy része lehet ennek, és készek vagyunk harcolni érte. Nagyon sok fiatal tehetségünk van, akiknek jövőjük lehet az olimpiai vitorlázásban” – mondta Berecz átszellemülve, a kettős futamgyőzelme után.

Következett az utolsó előtti futam, ahol már arra kellett figyelni, hogy Berecz a közvetlen riválisok előtt érjen célba. Ez a 9. futamban sikerült is. A futamot a mezőny közepén álló ész, Taavi Valter Taveter nyerte, Berecz az ötödik helyen ért be, a második Scott csak a 14., a harmadik, svájci Nils Theuninck pedig csak a 18. lett, így a magyar vitorlázó előnye 20 pontra nőtt. Mivel minden versenyző a legrosszabb eredményét dobhatta, és Scottnak volt egy 37. hely a második futamban.

Ezzel gyakorlatilag el is dőlt ez Európa-bajnoki cím sorsa. Mivel eddig a tizedik hely volt a legrosszabb eredménye, és ha az utolsó futamban ennél hátrébb végez, akkor az az eredménye kerül törlésre. Ha Scott megnyerte volna az utolsó futamot, akkor is csak kilenc pontot tudott volna hozni Zsomboron, és mivel már húsz volt közte, így eldőlt minden kérdés.

Ahogy várható volt Berecz Zsombor már el sem indult az utolsó futamon, amit az összetettben bronzérmes Theuninck nyert. A nagy riválos Scott csak a 13. helyen ért célba, így Berecz Zsombor végül 23 pont előnnyel lett újra Európa-bajnok.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
A Rossmann is készül a Glamour-napokra! Részletek az akciós újságban (x)
Minden, amit a férfiak legfontosabb szervéről tudni lehet (x)

www.blikk.hu/sport/egyeni/vitorlazas-finndingi-europa-bajnoksag-berecz-zsombor/fszvvcl

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Sport
banner

Vélemény, hozzászólás?