máj 4, 2021
8 Views
0 0

Operatív törzs: Az indiai mutáns vírus már a szomszédban van, és okozhat meglepetéseket

Written by

Nem dőlhetünk hátra, az indiai vírus már itt van a szomszédban, és okozhat meglepetéseket – jelentette be György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Mint mondta, elérkeztünk az oltásoknál az egyéni felelősségek szakaszába.

Az ország, a kormány, az államigazgatás megteremtett mindent. Az oltás ingyenes, a regisztráció biztosított, rengeteg oltópont van. Minél többen veszik fel az oltást, annál gyorsabban túl leszünk a járványon, annál gyorsabban szabadulhatunk

– mondta az államtitkár, majd bejelentette, hogy hamarosan 200 ezer Szputnyik V vakcina is elérhető lesz az interneten foglalók számára, de csak azok kaphatják meg az orosz vakcinát, akik a foglalásról SMS-t kapnak. Ismertette, hogy több mint 330 ezer Pfizer-vakcina is érkezett, ennek nagy része a második körös oltáshoz szükséges. A megmaradt Pfizer-vakcinával a 16–18 éveseket fogják oltani.

A 16-18 éves korosztálynak is regisztrálnia kell, legkésőbb május 7-ig, mert csak érvényes regisztrációval lehet időpontot foglalni a jövő hét második felére tervezett oltásokra

– közölte György István. Beszámolt arról is, hogy szintén a héten érkezik Moderna-vakcina, valamint elkezdik az oltást a Janssen egydózisú oltóanyagával is a honvédségi oltóbuszokon.

A védőoltások számának örömteli növekedése hozzájárul ahhoz, hogy a harmadik hullám leszálló szakaszában eredményesen küzdjünk, azaz a járványügyi adatok folyamatosan javuljanak – mondta Müller Cecília. Hozzátette: ezek a számok arra figyelmeztetnek minket, hogy a járványnak nincs vége. Továbbra is a brit vírusváltozat dominál, és súlyos megbetegedéseket okoz – mutatott rá.

Mint mondta, minden óvatosság megkövetelt a továbbiakban is: nem csak azok számára, akik oltottak vagy nem oltottak, mindenkinek egyenlő arányban kell hozzájárulnia a védekezéshez. Felelősséggel tartozunk egymás iránt – hangsúlyozta a tiszti főorvos.

Müller Cecília bejelentette, hogy hétvégére várják az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását a kínai Sinopharm vakcináról. Ha a WHO az oltóanyagok listájára felveszi a készítményt, akkor ez lesz az első keleti vakcina, amelynek a használatát nemzetközileg elfogadják.

Az operatív törzs kedden ismertetett adatai alapján az elmúlt napon 726 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 784 837 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 137 beteg, így az elhunytak száma 28 045 főre emelkedett. A koronavírus legfiatalabb áldozata egy 34 éves férfi volt Magyarországon.

index.hu/belfold/2021/05/04/koronavirus-jarvany-pandemia-operativ-torzs-muller-cecilia-gyorgy-istvan-covid-19-vakcina-oltas-indiai-mutans/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?