ápr 13, 2021
14 Views
0 0

Opel Mokka-e menetpróba

Written by

Az Opel jövőjének úttörője

A PSA-s felvásárlás után rengetegen kezdtek aggódni az Opel sorsáért, ám az elektromos Mokka megtekintése és kipróbálása után egyértelműen merjük állítani: a német márka arculata a szó átvitt és gyakorlati értelmében is megmaradt, sőt, talán jobb formában van, mint azt az elmúlt évtizedben megtapasztaltuk. Az új Mokka a gyártó állítása szerint meghatározza a cég formatervezési alapjainak közeljövőjét, és ha rövid időn belül ennyire egyedi megjelenésű, szép, mégsem hivalkodó modellek jönnek, akkor PSA ide, Stellantis oda, sikeres évek állhatnak az Opel előtt.


[+]

Szép magyarosan szubkompakt crossovernek lehetne nevezni a 2012 óra létező Mokka-szériát, a nálunk 2021-től startoló modell pedig gyakorlatilag a második generációja a típusnak, előtte csak facelift-változatokkal újították meg. A kategória lényegében emelt hasmagasságú, de nem összkerékhajtású, és nem is kifejezetten nagy autókat takar: 4,15 méteres hosszával, 2,55 méteres tengelytávjával és 1,8 méter alatti szélességével ez tényleg nem egy óriási kocsi, és bár elöl nagyon bőséges a helykínálata, a hátsó utasoknak mind láb-, mind pedig fejtér szempontjából hasznos lehet az alacsony termet, az eleve nem hatalmas (350 literes) csomagtartó pedig két részre osztva (magasra húzott padló, illetve alatta van még egy szint apróságoknak) szintén nem enged meg bármit a pakolásnál, ráadásul az elektromos változat esetén bőven foglal ebből a töltőkábel is.


[+]

Szóval az Opel Mokka-e körülbelül a Peugeot e-2008, illetve a Kia e-Niro méretkategóriája, ám egyrészt jelentősen feltűnőbb jelenség a forgalomban, másrészt a kategória jellemzően 1,6-1,7 tonnás autóinál könnyebb is, 1598 kilogrammot nyom vezetővel együtt, mindössze 68 kilóval nehezebb egy azonos, elektromos Corsánál . Hajtásáról és akkumulátoráról később értekezünk bővebben, de természetesen CMP-platformos a kocsi, és ismerősek lesznek a számokban kifejezhető értékek is: bruttó 50 kWh kapacitású akkumulátorpakk, 136 lóerő és 260 Nm-es csúcsnyomaték, akárcsak a kisebb autókban. A WLTP-hatótáv 324 km, ám ehhez nagyon ideális körülmények szükségesek, hiszen már a gyártó által megadott átlagfogyasztási értékekkel sem feltétlenül jön ki a matek, 17,4 kWh/100 km-t ad meg a gyártó, ami valamelyest rosszabb a kategóriában megszokottnál.


[+]

Nem meglepő módon azonban mégsem ezek a kérdések merülnek fel először a többségben, hanem az, hogy az Opel mióta gyárt ennyire menőn kinéző autót? Nyilvánvaló, hogy nagyon feldobja a kocsit az a konkrét zöld-fekete kettős fényezés, ami a tesztautónkra jutott, de ha a színektől eltekintünk, akkor is rengeteg apró formai elem ad ki egy dögös egészet. Elöl leginkább a motorháztető taréjszerű kiemelése, illetve a lámpák közt meghúzódó hűtőrács-imitáció, a Vizor uralja a képet, ez utóbbi egy darab plexipanelből áll, ami mögé önvezető rendszerek szenzorait lehet tenni, de jelenlegi fő funkciója az, hogy lenyűgözően néz ki, és hihetetlenül kiemeli a büszke Opel-villámot. Felszereltségtől függően mindenféle króm vagy fekete elem emeli ki a formákat, az ajtók fölötti díszlécezés, a sárvédőívek borítása, a lámpák markáns vonalvezetése, illetve a csomó éllel tarkított, itt-ott szögletesre, máshol kerekdedre hajló formai elemek nagyon egyedivé teszik azt, amit az Opel a Mokkával, illetve jó néhány későbbi modelljével is képviselni fog.


[+]

Ráadásul az új Mokka esetén – és ez nem csak az elektromosokra vonatkozik, hanem leginkább a 6,2 millió forinttól elérhető benzines változatokra – meg is szűnnek azok a fájdalmasan fapados változatok, amik acélfelnin, halogén fényszóróval és műanyagbevonatú kormánnyal rontják az összképet, továbbá az összes modell elektromos kéziféket és digitális műszerfalat kap, és nyilván az alapvető biztonsági extrákon kívül a klímaberendezés is része az alapfelszereltségnek. Nem megyünk bele részletesen a belsőégésű változatok elemzésébe, de azt mindenképpen jó tudni, hogy az új Mokka elektromos hajtáslánca a legerősebb a motorpalettán, bár még a 100 lóerős, 205 Nm-es benzines is dinamikus lehet, hiszen már ez is egy turbómotor, szívó változat nincs a palettán. Ehhez még kézi váltó tartozik, a következő lépcső viszont benzinesben már a 130 lóerős, 230 Nm-es változat, amihez felárért nyolcfokozatú automata sebességváltót is lehet kérni, illetve van 1,5-ös, négyhengeres dízel, 110 lóerővel és 250 Nm nyomatékkal. A benzinmotorok 1,2-esek és háromhengeresek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

mobilarena.hu/teszt/opel_mokka-e_menetproba/az_opel_jovojenek_uttoroje.html

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
mobilarena
banner

Vélemény, hozzászólás?