máj 30, 2021
12 Views
0 0

Önben is van: tudta, miért olyan fontos a mikrobiom?

Written by

Mindenkié más

Csak a bélrendszerünkben több mint 100 milliárd mikroorganizmus él. Kutatások már azt is kiderítették, hogy nincs a világon két olyan ember, akinek a mikrobiomja megegyező lenne, olyan tehát, akár egy ujjlenyomat, összetétele mindenkinél egyedi.

(A legfrissebb hírek itt)

Folyamatosan változik

Állománya születésünktől kezdve folyamatosan változik, de az első 1000 nap ebből a szempontból kiemelkedően fontos, mert a kisgyermekben hároméves korára fejlődik ki a felnőttekre jellemző, komplex mikrobiom. Kialakulásában szerepet játszik többek közt a táplálék, a környezet, a gyógyszerek, különösen az antibiotikumok és az anyatej.

Felelős lehet az elhízásért

Napról napra újabb és újabb betegségről derül ki, hogy kialakulásuk a mikrobiom állapotával is kapcsolatba hozható, mint például az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség vagy a depresszió.

(Ez is érdekelheti: Bélflóránk állapota nagy szerepet játszik az egészségünkben)

Hatással van a viselkedésre

Mára az is kiderült, hogy a bélbaktériumok összetétele az emberi viselkedésre, az agyi funkciókra is hatással van, sőt úgy tűnik, hogy a bélflóra és az idegrendszer szoros, oda-vissza működő kommunikációs kapcsolatban van egymással. Ezt a kapcsolatot ma már „bél-agy tengely”-ként emlegetik.

www.blikk.hu/eletmod/egeszseg/mikrobiom-immunvedekezes-belrendszer-egeszseg/9mbzejn

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Életmód
banner

Vélemény, hozzászólás?