márc 29, 2021
4 Views
0 0

Olyan alacsony a Duna vízállása, hogy egyes holtágak akár ki is száradhatnak

Written by

Olyan alacsony a Duna vízállása, hogy egyes holtágak akár ki is száradhatnak

Panaszkodnak a Gemenc környéki holtágak környékén élők, hogy egyre több helyről tűnik el a víz. A Duna alacsony vízállása miatt ezek a holtágak akár ki is száradhatnak. Több területen, ahol korábban állt a víz, most száraz lábbal lehet átkelni. Az ATV Híradó riportja.

Szinte teljesen eltűnt a Tolna megyei Báta közelében a Duna holtágból kialakult tórendszer egy része. A horgászok azt mondják, hogy az utóbbi évek csapadékban szegény időjárása, valamint az árvizek elmaradása odáig vezetett, hogy szűkül a vizes terület.

“A mi esetünkben csak a Dunán levő vízállások biztosítják. Itt egy jó példa, ami mögöttem is látszik, hogy a nemzeti park egy pályázatból megvalósult vízvisszatartásos duzzasztás van, ami a holtág egy részére biztosítja az életteret, de hát a hatása nem terjed ki mind a 80 hektárra” – mondta Bocz József, a Bátai Horgászegyesület alelnöke.

Ahol ezek a felvételek készültek, ott akár egy hajó is tudna közlekedni egy átlagosnak mondható dunai árvíz esetén. Ezek azonban az utóbbi időben elmaradtak, így a holtágakat sem töltötték fel. A szakember szerint ökológiai katasztrófától nem kell tartani, de a száraz idő miatt átalakulhat az élővilág.

“Alkalmazkodás a legfontosabb tulajdonság lehet, tehát előbb-utóbb alkalmazkodni kell hozzá, és lehet, hogy egyes fajok kihalnak, más fajok pedig azt az ökológiai fülkét át tudják venni, tehát a faji összetétel az megváltozhat” – nyilatkozta Czigány Szabolcs a PTE Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék docense.

A Báta környéki horgászok attól tartanak, hogy a lecsökkent élettérben bármikor felborulhat az élővilág egyensúlya, aminek a vége akár jelentősebb halpusztulás is lehet.

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210329-jelentosebb-halpusztulastol-tartanak-tolna-megyei-horgaszok

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?