máj 11, 2021
16 Views
0 0

Oltásellenes, retteg a bevándorlóktól és csodálja Orbán Viktort

Written by

A baloldaliak és a mérsékelt konzervatívok gyűlölik, Trump-szavazók milliói azonban imádják a Fox News legnépszerűbb megmondóemberét. Tucker Carlson most épp a vírussal kapcsolatos nézeteivel okozott botrányt.

Tucker Carlson, a konzervatív média zászlóshajója, a Fox News legnézettebb műsorát vezető újságíró minden héten képes olyasmit mondani, amivel sikeresen felhúzza a sajtó liberális szárnyát, de a demagóg kijelentéseit kínosnak tartó konzervatívokat is. Ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – a műsora, a Tucker Carlson Tonight a legnézettebb az amerikai hírtelevíziók körében: márciusban és áprilisban is átlagosan hárommillióan voltak kíváncsiak rá. Tavaly pedig minden idők legnézettebb hírtelevíziós műsorával írta be magát az amerikai tévétörténelembe 4,33 millió nézővel. Abban az időszakban, amikor a Black Lives Matter mozgalommal kapcsolatos, felháborodást okozó mondatai miatt egymás után hagyták ott a műsorát olyan fontos hirdetők, mint a Disney és a T-Mobile. Igaz, már 2018-ban több mint húsz hirdető szakított vele, miután közölte, hogy a bevándorlók „szegényebbé és koszosabbá” teszik az Egyesült Államokat.

A fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok kedvencének számító műsorvezető azonban az utóbbi hetekben nem rasszistának ható gondolataival okozott botrányt, hanem a koronavírus-járvánnyal összefüggő nézeteivel – kivált az oltásellenességével.

Drew Angerer / Getty Images

Ezrek halnak meg az oltás után

Carlson hónapok óta félemlíti meg nézőit a vakcinákkal kapcsolatban. Az ő rendszeres védekezése az, hogy csak kérdéseket tesz fel, és mindössze szkeptikus. Gyanúsnak tartja, hogy a hatalom (és Bill Gates) mennyire akarja, hogy mindenki beoltassa magát, miközben szerinte titkolóznak és hazudnak az oltás hatásaival kapcsolatban. A múlt szerda esti adásban már odáig ment, hogy kijelentette:

Majdnem négyezer ember halt meg, miután megkapta a covid-oltást. A valódi szám szinte biztosan nagyobb ennél – talán mérhetetlenül nagyobb.

Carlson a CDC, az amerikai járványügyi hivatal és az FDA, vagyis a gyógyszer-engedélyezési hatóság VARES nevű adatbázisából szerezte az adatokat, ahol a különböző oltásokkal kapcsolatos mellékhatásokat lehet bejelenteni. Köztük a halálozásokat is. Ezek az adatok azonban csak annyit mutatnak, hogy négyezer ember azután halt meg, hogy megkapta az oltást, de azt onnan nem lehet megtudni, hogy mi okozta a halálukat. Amit Carlson nem említett, hogy a CDC kivizsgálta az összes ilyen halálesetet, és nem talált kapcsolatot az oltás és az elhalálozások között.

Olyan sok amerikai kapott már oltást (152 millióan vannak túl az első adagon), hogy az lenne a furcsa, ha nem halnának meg beoltottak. Ahogy azt Jonah Goldberg konzervatív újságíró, a Fox News állandó szereplője a Twitter-oldalán epésen megjegyezte:

TÉNY: Minden egyes ember, aki meghalt, pislogott, mielőtt meghalt. A nagy többségük – nagyjából 99 százalék – pár másodperccel a halála előtt pislogott. És mégsem beszél senki erről a csendes gyilkosról.

A magát a kormányzati túlkapások ellenségeként beállító, az egyén szabadságát hangsúlyozó Carlson egy héttel korábban a maszkviselés ellen emelte fel a szavát, és arra biztatta nézőit, hogy zaklassák a maszkot hordó embereket. Majd azzal okozott felháborodást, hogy kijelentette, gyerekeket arra kényszeríteni, hogy maszkot hordjanak, gyerekbántalmazás, és arra szólította fel nézőit, hogy ha ilyet látnak, jelentsék a hatóságoknak.

Amikor egy maszkos gyereket látsz a játszótéren, a reakciódnak ugyanannak kell lennie, mint amikor azt látod, hogy valaki egy gyereket ver a boltban. Hívd azonnal a rendőrséget, jelezd a gyerekvédelmi hatóságoknál! Addig telefonálj, amíg ki nem jönnek! Ez gyerekbántalmazás, amit erkölcsi kötelességed megakadályozni.

Hímsovinizmus és fehér felsőbbrendűség

A fehér alsó-középosztály körében különösen népszerű Carlson nem csak a járvánnyal kapcsolatos kijelentéseivel keltett feltűnést. Sikerült a Pentagont is magára haragítania, amikor kijelentette, hogy „elnőiesedik” az amerikai hadsereg, nem úgy, mint a kínai, amelyik igazán „férfias”.

Carlson a kritikákkal szemben azzal szokott védekezni, hogy ő csak kérdéseket tesz fel vagy viccelődik, amit a túlérzékeny liberálisok nem értenek, és megpróbálják elhallgattatni, mert nem akarnak más véleményeket hallani.

CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP

Rajongói viszont imádják, amiért a tévében mondja el azt, amit ők is gondolnak, és amiért védi a kisembereket, akiknek problémáiról a média általában nem hajlandó tudomást venni. Az nem számít, hogy Carlson maga is multimilliomos tagja a médiaelitnek: hatalmas vagyon örököse, az apja, Dick Carlson a Voice of America igazgatója és a The Corporation for Public Broadcasting közszolgálati médiacég elnök-vezérigazgatója volt, mostohaanyjának a rokonai között pedig ott van J. William Fulbright szenátor.

A keleti parti elit magániskoláiban végzett Carlson azután lett újságíró, hogy elutasították jelentkezését a CIA-hoz, karrierje elején ígéretes tehetségnek tartották szerkesztői, és egyik cikkét még a nagy presztízsű National Magazine Awards nevű újságíródíjra is jelölték. Aztán beszippantotta a televízió világa, ahol a nép hangjaként találta meg a közönségét.

Carlson évek óta rendszeresen kel ki a multikulturalizmus és a bevándorlás ellen. Nemcsak az illegális migránsok, hanem úgy általában a bevándorlók ellen, akik szerinte veszélyeztetik az Egyesült Államok kultúráját, a demokraták pedig szerinte azért támogatják a bevándorlást, mert „le akarják cserélni” a választókat „harmadik világból érkezett, engedelmes szavazókkal”.

Csodálattal beszélt Orbán Viktor családtámogatási politikájáról, közölve, hogy a magyar kormányfő ahelyett, hogy „feláldozná a magyar fiatalokat Soros György és a Clinton-alapítvány keményvonalas libertarianizmusának”, úgy döntött, hogy segíti a családok növekedését. 2019 februárjában Szijjártó Péter volt a vendég a műsorában, hogy erről beszéljenek.

Kritikusai szerint Carlson a fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőjobboldali csoportok retorikáját használja. De ezen a véleményen vannak a fehér felsőbbrendűséget hirdetők is, például Richard Spencer és David Duke, akik nagy rajongói a műsorának, míg a The Daily Stormer című neonáci lap kifejtette: Carlson műsora gyakorlatilag a lap tévés változata, csak a retorika más egy picit, de ugyanarról beszél, mint ők.

Értelmes ember nem veszi komolyan

A fenti kijelentést nem olyan emberek tették, akik lenézik a műsorát, hanem Carlson ügyvédjei. Egészen pontosan a Fox News jogászai, akik egy, a műsorvezető ellen indított rágalmazási perben sikeresen érveltek amellett, hogy Carlson nem tényeket közöl, hanem a gondolatait osztja meg, túlzó formában. Ezt az „értelmes nézők” tudják, és nem hiszik el tényként, amit mond. Ahogy az ügyben döntő bíró az ítéletben fogalmazott:

A Fox meggyőzően érvelt amellett, hogy Carlson hírnevét ismerve bármilyen értelmes néző megfelelő mértékű szkepticizmussal fogadja a kijelentéseket, amiket tesz.

Pöcs

Hogy mit éreznek a liberálisok Carlsonnal kapcsolatban, azt Jon Stewart humorista már 15 évvel ezelőtt megfogalmazta, amikor Carlson még közel sem olyan népszerű, mint most. 2004-ben, amikor még a CNN-en vezette a Crossfire című műsort, amiben egy konzervatív és egy liberális kommentátor vitázott aktuális témákról, az egyik adásba meghívták a Comedy Central humorcsatornán futó álhíradójával sikeressé vált Stewartot.

[embedded content]

A szerkesztők azt gondolták, hogy Stewart vicces lesz, és egy jó hangulatú adást hoznak össze vele, de ő inkább keményen kritizálta a műsort, ami „csak árt Amerikának”, és azt kérte, hogy „hagyjátok abba”. Amikor a műsor végén Carlson odavette neki, hogy „sokkal viccesebb vagy a saját műsorodban”, Stewart így válaszolt:

Tudod mit? Te pontosan akkora pöcs vagy, mint bármilyen másik műsorban.

Stewart idén márciusban elnézést kért a kijelentése miatt. A pöcsöktől, amiért „ahhoz a szörnyű, szörnyű személyhez” hasonlította őket.

24.hu/kulfold/2021/05/11/oltasellenes-bevandorlokl-csodalja-orban-viktort-amerikai-tevesztar-tucker-carlson/

Komment írása

Article Categories:
24.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?