ápr 27, 2021
8 Views
0 0

Oltás után szabad alkoholt inni? Itt a válasz

Written by

Sokan oltatják be magukat a koronavírus ellen, az eseményt pedig sokan meg is ünnepelnék, mégpedig alkoholfogyasztással. De milyen hatással jár az alkohol a frissen oltottak szervezetében, vajon befolyásolja a szervezet immunválaszát?

A kérdésre a rövid válasz az, hogy az attól függ, mennyi alkoholt fogyasztunk.

Nincs bizonyíték arra, hogy egy-két pohár alkoholos ital csökkentené a koronavírus-vakcinák hatásosságát. Egyes tanulmányokban arra az eredményre jutottak a kutatók, hogy hosszabb távon a mérsékelt alkoholfogyasztás a gyulladáscsökkentő hatása miatt kedvező hatással van az immunrendszerre, de

az erős alkoholfogyasztás, különösen hosszabb távon elnyomhatja az immunrendszert, és megzavarhatja a szervezetben a vakcina által kiváltott immunválaszt.

Mivel az oltást követően hetekig tart, hogy a szervezet megfelelő mennyiségű antitestet termeljen, minden, ami megzavarja az immunrendszert, aggodalomra adhat okot.

Egy italnak az oltás idején nincsen kockázata,

mondta a lapnak Ilhem Messaoudi, a Kaliforniai Egyetem víruskutató központjának igazgatója.

Férfiak esetében a mérsékelt alkoholfogyasztás legfeljebb kettő, nőknél legfeljebb egy alkoholos italt jelent.

Az alkoholfogyasztás és a koronavírus-oltás összefüggésében az első aggályok azt követően kezdtek el terjedni, hogy egy orosz egészségügyi tisztviselő decemberben arra figyelmeztetett, hogy az oltás előtt két hétig kerülni kell az alkoholt, majd ezt követően további 42 napig tartózkodni kell az alkoholfogyasztástól. A Reuters cikke szerint a tisztviselő azt állította, hogy az alkohol akadályozhatja a szervezet azon képességét, hogy immunitást fejlesszen ki az új koronavírus ellen. Figyelmeztetése heves visszhangot váltott ki Oroszországban, ahol a világon az egyik legmagasabb az alkoholfogyasztás.

Az Egyesült Államokban egyes szakértők szerint hasonló aggodalmakat hallottak azzal kapcsolatban, hogy biztonságos-e inni az oltás idején. “Rengeteg kérdést kapunk a pácienseinktől ezzel kapcsolatban” – mondta Dr. Angela Hewlett, a fertőző betegségek docense, aki a Covid fertőző betegségekkel foglalkozó csoportot vezeti a Nebraskai Egyetem Orvosi Központjában. “Érthető, hogy az emberek, akik ezeket a vakcinákat kapják, biztosak akarnak lenni abban, hogy minden megfelelő dolgot megtesznek az immunválasz maximalizálása érdekében.”

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal által jelenleg engedélyezett koronavírus-vakcinák klinikai vizsgálataiban nem vizsgálták kifejezetten azt, hogy az alkoholnak van-e bármilyen hatása a vakcinák hatékonyságára, mondta Dr. Hewlett. Lehetséges, hogy a jövőben több információ lesz erről. De egyelőre a legtöbb, amit tudunk, korábbi kutatásokból származik, többek között olyan tanulmányokból, amelyek azt vizsgálták, hogyan hat az alkohol az emberek immunrendszerére, és hogy akadályozza-e az immunválaszt olyan állatokban, amelyek más vakcinákat kaptak.

A vizsgálatokból egy dolog egyértelmű: a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás rontja az immunválaszt, és növeli a bakteriális és vírusfertőzésekre való fogékonyságot, megakadályozza, hogy az immunsejtek a fertőzés helyére jussanak és elvégezzék feladataikat, például elpusztítsák a vírusokat, baktériumokat és fertőzött sejteket, megkönnyíti a kórokozók behatolását a sejtjeinkbe, és számos más problémát is okoz.

Tapasztalataink szerint a magyarországi oltópontokon a beoltottaknak az orvosok azt ajánlják, hogy az oltást követő 2-3 napban tartózkodjanak az alkoholfogyasztástól (és bárminemű fizikai megerőltetéstől).

(The New York Times, via HVG)

Címlapkép: Jan Woitas/picture alliance via Getty Images

www.portfolio.hu/gazdasag/20210427/oltas-utan-szabad-alkoholt-inni-itt-a-valasz-480596

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · portfolio.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?