ápr 28, 2021
3 Views
0 0

Ők öten indulhatnak az ellenzéki kormányfői előválasztáson

Written by

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy Jakab Péter, Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter mellett Karácsony Gergely és Dobrev Klára is elindul az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek őszi előválasztásán.

Karácsony Gergely korábban az RTL Klubnak még azt mondta, hogy a háta közepére sem kívánja a miniszterelnök-jelöltséget.

“Nekem nincs ilyen ambícióm, sőt továbbmegyek: a hátam közepére »kínálkozik« egy ilyen kihívás, hiszen az embernek, akinek ezt a kampányt meg kell vívnia, majd utána az országot ilyen körülmények között kormányoznia, az nagyon nagy terhet vállal” – fogalmazott.

A főpolgármester néhány nappal ezelőtt az ATV-ben már úgy nyilatkozott, hogy akkor nem lesz miniszterelnök-jelölt, ha nem lesz előválasztás.

“Én egyszer

nyertem egy előválasztás révén egy főpolgármester-választást, pontosan tudom azt, hogy a sikerben mekkora szerepe volt annak, hogy nem egy kalapból előhúzott jelölt voltam,

hanem a változást akaró emberek jelöltje, az a jelölt, akit a változást akaró magyar polgárok megszavaznak közös miniszterelnök-jelöltnek, az joggal mondhatja azt, hogy ez a versenyfutás nem az ellenzékről és a kormányról szól, hanem arról, hogy a magyar emberek visszaszerezzék a szabadságukat. Aki ezt a lehetőséget nem kapja meg, az sokkal nehezebben fog nyerni.”

Néhány napja Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke ugyancsak az ATV-nek azt mondta, hogy az egyéni választókerületekben mindenhol lesz előválasztás.

“Lesz 106 helyen előválasztás, és össze fogunk kapaszkodni”

– mondta.

A Telex értesülése szerint Karácsony Gergely már eldöntötte, hogy miniszterelnök-jelölt lesz, csak a koronavírus-járvány miatt még nem akarja bejelenteni. Ha tényleg jelölteti magát, akkor az MSZP, a Párbeszéd és az LMP fogja támogatni.

Az is nagyon valószínű, hogy a DK Dobrev Klárát, az Európai Parlament alelnökét, Gyurcsány Ferenc pártelnök, parlamenti frakcióvezető, volt miniszterelnök feleségét indítja el az ősszel esedékes előválasztáson, és ezt néhány napon belül nyilvánosságra is hozzák.

A Jobbik parlamenti frakcióvezetője, Jakab Péter már korábban közölte, hogy kormányfő szeretne lenni, ahogyan Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke is ringbe szállna, először az ellenzéki riválisokkal, végül pedig győzelme esetén jövő tavasszal, Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Infostart.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?