máj 1, 2021
4 Views
0 0

Nyílt levelet írt Karácsony Gergely és Gémesi György Orbán Viktornak

Written by

A főpolgármester, mint a Magyar Önkormányzatok Szövetségének társelnöke és Gödöllő polgármestere, mint a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke az Európai Unió Helyreállítási Alapjából Magyarországnak járó hatalmas összeg felhasználásával kapcsolatban írt nyílt levelet a miniszterelnöknek.

Mint ismert, az Európai Unió Helyreállítási Alapjából (RRF) összesen mintegy 6000 milliárd forint jár Magyarországnak, hogy segítse a válság miatt bajba jutott magyar emberek és vállalkozások talpra állását. A kisebb része vissza nem térítendő támogatás, a nagyobb része nagyon kedvező konstrukciójú visszatérítendő támogatás. Bár az Európai Bizottság is előírta, de az Orbán-kormány mégsem konzultált érdemben ennek a pénznek a felhasználásáról – írja egy korábbi közleményében Karácsony Gergely.

Éppen ezért most nyílt levélben fordul Gémesi Györggyel Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A levelet változtatás nélkül közöljük:

„NYÍLT LEVÉL

Tisztelt Miniszterelnök Úr,

Abban talán Ön is egyetért velünk, hogy az Európai Unió Helyreállítási Alapjából Magyarországnak járó hatalmas összeg felhasználásáról szóló országprogram a következő évtizedeket meghatározó egyik legfontosabb dokumentuma az országnak. Éppen ezért írta elő az Európai Bizottság is, hogy ennek az országprogramnak a részleteiről a kormányoknak kötelező konzultálnia a társadalmi partnerekkel. Valójában ez, a konzultáció igénye, demokratikus kormányok számára nem puszta előírás, hanem magától értetődő elkötelezettség kellene legyen. Hiszen az Európai Unió támogatása nem a kormányé. Az a magyar embereket és vállalkozásokat illeti meg.

Az Ön kormánya azonban a hírek szerint arra készül, hogy mindenfajta egyeztetés nélkül nyújtja be az országprogramot az Európai Uniónak. Arról is csak sajtónyilatkozatokból kapnak információt Magyarország polgárai, hogy a kormány lemondani készül a Helyreállítási Alap visszatérítendő részéről, vagyis megfosztja a magyarokat mintegy 3300 milliárd forint európai támogatástól. Pedig az Ön kormánya eredetileg a Magyarországnak járó teljes összegre, mintegy 6000 milliárd forintra készített terveket, bár érdemi, valós konzultációt erről sem folytatott, de a szűkített programról, a csak a vissza nem térítendő támogatás elköltésére vonatkozó tervekről semmiféle egyeztetést nem tartott. A fővárosi városvezetés például az elmúlt mintegy két hétben minden egyes nap kezdeményezett megbeszélést a kormány illetékeseivel, azonban még választ sem kapott.

Meggyőződésünk szerint a válság miatt bajba jutott embereknek és vállalkozásoknak igenis szükségük van a teljeskörű európai segítségre, arról a kormány a megkérdezésük és tudtuk nélkül nem mondhat le. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy miközben Magyarország kormánya 1000 milliárdos, ismeretlen feltételű hitelszerződéseket köt a kínai állammal, 3000 milliárd forintnyi hitelt vállalt Oroszország felé, addig a nagyon kedvező feltételű európai visszatérítendő, ugyanakkor a világjárvány gazdasági és társadalmi hatásai mérséklését, kezelését elősegítő támogatástól minden előzetes egyeztetés nélkül megfosztani készül Magyarországot. Ezzel a lépésével több ezer milliárdos forrástól fosztja meg a magyar gazdaságot, a vállalkozásokat, a településeket, az egészségügyet, az oktatást és mindazokat, akiknek megélhetését veszélyezteti a válság.

Tisztelt Miniszterelnök úr,

Bár az országprogram leadásának határideje április 30-a, soha nincs késő a belátás és az együttműködés erényét gyakorolni. Amennyiben más európai tagállamoktól eltérően az Ön kormánya a hazai társadalmi partnereket nem tekinti szövetségesének, azt javasoljuk, tekintse példának legalább az Ön által oly sokszor hivatkozott lengyel kormányt. „Egyesítjük erőinket és érveinket”, mondta nemrégiben a lengyel kormányról, most is hasonlóra lenne szükség.

Lengyelország országprogramja ugyanis, a varsói bejelentések szerint, szemben a magyar kormányéval, jelentős szociális támogatásokat tartalmaz, bérlakásépítések finanszírozásától a bajba jutott szolgáltató szektor támogatásáig. Lengyelországban az uniós támogatás 30 százalékáról a megállapodás szerint az önkormányzatok dönthetnek.

Ehhez képest az eddig megismert magyar országprogram az önkormányzati szövetségek és a főváros javaslataiból egyetlen egyet sem tartalmaz. Erősen kifogásoljuk, hogy a magyar kormány terveiből hiányzik a szociális elkötelezettség, a válság miatt bajba jutott emberek és vállalkozások megsegítése, fájóan hiányzik a munkájukat elveszítő emberek támogatása.

Az országprogram átdolgozása mellett, szintén lengyel mintára, kezdeményezzük, hogy álljon fel egy, a Helyreállítási Alapból érkező támogatás felhasználását ellenőrző testület, amelynek legyen tagja a szakszervezeti szövetségek delegáltja, a korrupcióellenes civil szervezetek képviselője, a munkaadók és az üzleti szféra képviselője, az önkormányzati szövetségek képviselője, valamint az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke. A Európai Unió Helyreállítási Alapjából származó támogatás felhasználás társadalmi ellenőrzése különösen fontos Magyarországon, amely az elmúlt évek uniós forrásfelhasználása miatt sajnálatosan az Európai Uniós Csalás Elleni Hivatala szégyenlistájának élén szerepel.

Tisztelt Miniszterelnök úr,

Szükséges látjuk az azonnali érdemi konzultációt a Helyreállítási Alap felhasználásáról, ennek hiányában kénytelenek vagyunk élni az önkormányzati szövetségek rendelkezésére álló jogi lehetőségekkel az Európai Bizottság felé annak reményében, hogy e lépésünkkel hozzájárulhassunk ahhoz, hogy Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve a lehető leghatékonyabban szolgálhassa hazánk nemzeti felzárkóztatási és fejlesztési céljait.

Budapest, 2021. május 1.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének társelnöke
Karácsony Gergely főpolgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének társelnöke”

atv.hu

Helyreállítási alap: Aggódnak az önkormányzatok

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210501-nyilt-levelet-irt-karacsony-gergely-es-gemesi-gyorgy-orban-viktornak

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?