márc 29, 2021
6 Views
0 0

Nyerhetünk a vírussal szemben a minisztérium járványszakértője szerint, a maszk viszont továbbra is velünk maradhat

Written by

El kell hinnünk, hogy megnyerhetjük a koronavírussal folytatott versenyt – többek között erről is szó esett a március 26-án elinduló orvostudományi híreket, elemzéseket közlő, ismeretterjesztő portál, a Miérted magazin szerda esti online közvetítésén, ahol Constantin Tamás gyermekreumatológus beszélgetőpartnere Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Járványmatematikai és epidemiológiai projektvezető epidemiológusa és Jakab Ferenc virológus professzor, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője volt. A járványügyi döntések hátterét ismerő, magas szintű egyeztetéseken részt vevő, hiteles szakértők szerint rövid távon az az egyetlen lehetőség, hogy a védőoltások segítségével immunitást építsünk – írta meg a 444.hu a beszélgetés alapján.

(A legfrissebb hírek itt)

– Tehát megtanulunk együtt élni a vírussal, és csak enyhe vagy közepesen súlyos betegséget okoz, amit az egészségügyi ellátórendszer kezelni tud. Belátható időn belül ez elérhető, ezért érdemes küzdenünk. Ettől egy karnyújtásnyira vagyunk – magyarázta Oroszi Beatrix, aki arról is beszélt, hogy a vakcina nem csodaszer, csak egy eszköz, de a lehető legjobb eszköz a járvány ellen.

– Aki azt mondja, van egy csodaszer, amire mindent feltehetünk, és minden mást elfelejthetünk, nem mond igazat sajnos – fogalmazott a szakértő, aki azt is elmondta, nincs esély arra, hogy egyszer és mindenkorra megszabaduljunk a vírustól. Ezt az emberiség csakis a fekete himlővel szemben tudta eddig elérni. De a vírus eltűnhet a világ egyes részeiről, ahol sokan megkapták a védőoltást.

– Ebben az esetben lehetséges, hogy adott földrajzi egységben nem fog előfordulni ez a betegség, de máshol, ahol nem sikerül elérni, onnan mindig behurcolható lesz – tette hozzá Oroszi, aki szerint nem szabad kishitűnek lenni, lát esélyt a vírus elleni győzelemre.

– Semmi okunk nincs rá hogy elbizonytalanodjunk, hogy ezt meg tudjuk csinálni – mondta a szakértő, aki számít arra, hogy hosszabb távon megjelennek majd tűmentes oltások, például orrsprék, illetve többkomponensű oltóanyagok, amelyek egyszerre védenek többféle variáns ellen, nagy áttörést hozhatnak. Mivel ez nem egy levegőben sokáig lebegő vírus, hanem cseppekkel terjed és nem megállíthatatlan, van esély a legyőzésére, írta meg a hvg.hu a beszélgetés alapján.

– Ha varázsütésre el tudnánk érni, hogy mindenki betartaná a távolságot, felvenné a maszkot és megmosná a kezét, ez a vírus nem tudna terjedni. Sokak számára ezek az egyszerűnek tűnő intézkedések azonban nehezen betarthatók, mert azt mondják, nem elég kényelmes nekik a maszk, nem tartják a távolságot, emiatt van szükség szigorúbb intézkedésekre. Pedig egy ideális világban ezzel meg lehetne akadályozni a vírus terjedését – mondta.

Jakab Ferenc kiemelte, a vakcina második dózisát megkapva sem dobhatjuk el a maszkot, mert az oltottak is megfertőződhetnek, egyik vakcina sem százszázalékos, ezért a szakértő szerint fontos, hogy gyógyszerkísérleteket tovább folytassák, a terápiás módszereket fejlesszék.

– Nagy tévhit, hogy amikor megkaptuk mindkét adagot, eldobhatjuk a maszkot, hiszen mi már nem fertőződhetünk meg. Látunk példát arra, hogy előfordulhat a fertőződés, csak a betegség lefolyása és tünetei lesznek sokkal enyhébbek. Ettől még a kórokozót elkaphatjuk és akár tovább is tudjuk adni, bár erre kicsi a lehetőség – mondta Jakab.

A teljes beszélgetés itt érhető el:

Betöltés…

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, a Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja különböző bankok ajánlatait!


EXTRA AJÁNLÓ
6 különleges húsvéti ajándék nőknek a tavaszi megújulás jegyében (x)
Lakásfelújítás: megnéztük, hogyan éri meg belevágni! (x)

www.blikk.hu/aktualis/belfold/mierted-koronavirus-oroszi-beatrix-jakab-ferenc/2lp9g5g

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?