okt 12, 2020
9 Views
0 0

Nyárra készülhet el az új leszboszi tábor

Written by

Nyárra készülhet el az új leszboszi tábor

A görög kormány hétfői közlése szerint várhatóan nyárra készül el a leszboszi új migránstábor, miközben jelenleg is folynak a munkálatok az ideiglenes, téli központ felépítésére.

Leszbosz szigetét a múlt héten áradások sújtották, mindössze egy hónappal azután, hogy leégett az ottani, móriai menekülttábor.

Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter hétfőn bejelentette, hogy minden készen áll az új tábor megépítésére a mitilíni önkormányzat által felajánlott területen. A központnak a szomszédos Híosz szigetén találhatóhoz hasonlóan már kész kellene lennie, eddig azonban az építési munkálatok sem kezdődtek el a helyi lakosság határozott ellenkezése miatt. Amikor a görög kormány februárban bejelentette a területek kisajátítását és az új táborok azonnali felépítését a szigeteken, a szigetlakók minden bejáratot eltorlaszoltak, aminek következtében erőszakos tüntetések törtek ki köztük és a hatóságok között. Mitarákisz elmondta, hogy a szigetek lakói már nem ellenzik az új táborok megépítését.

A kormány tervei szerint az új táborok legfeljebb 5000 fő befogadására lesznek alkalmasak, és mindössze rövid időre szállásolják el ott a Törökország felől érkezőket.

A Leszbosz szigetén található móriai tábor – amely Európa legnagyobb és a sajtó szerint legélhetetlenebb táborának számított – szeptember első felében égett le, mintegy 12 ezer ember maradt fedél nélkül. A túlzsúfolt és egészségtelen életkörülményei miatt “dzsungelnek” becézett móriai tábor egyike volt annak az öt központnak, amelyet az európai hatóságok hoztak létre az égei-tengeri görög szigeteken a 2015-ös nagy migrációs válság idején, hogy csökkentsék a szomszédos Törökországból érkezők számát.

Több ezren élnek az utcákon, a bevándorlók mégsem akarnak új táborba költözni

atv.hu/MTI

Ajánlom

www.atv.hu/kulfold/20201012-nyarra-keszul-el-az-uj-leszboszi-tabor

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?