máj 26, 2021
3 Views
0 0

Nyáron kezdődik a pesti alsó rakpart és a Blaha Lujza tér megújítása

Written by

Várhatóan június második hetében megkezdődik a pesti alsó rakpart Margit híd és Parlament közötti szakaszának megújítása, a Blaha Lujza tér rekonstrukciója a tervek szerint júliusban kezdődik.

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke egy szerdai háttérbeszélgetésen elmondta, a rakpart északi szakasza az eredeti tervekhez képest “zöldebb kialakítást kap”. A felújításnál 4-5 méteresre szélesítik a járdákat, a kihasználatlan forgalomtechnikai területeket “összehúzzák”, 30 kilométer/órás sebességkorlátozást vezetnek be az úton, valamint 35 fát is ültetnek – közölte.

Balogh Samu elmondta, a 1,4 milliárd forintból megvalósuló beruházásnak az év végéig kell befejeződnie. Az érintett szakaszt várhatóan június második hetében zárják le.

A kormány – mint korábban a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára tudatta – a szakasz rekonstrukciójára 787 millió forintot folyósított a fővárosi önkormányzatnak a múlt év végén a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának döntése alapján.

A Főpolgármesteri Hivatal szerdai közleményében arról írt, hogy az Idősebb Antall József rakpart június 7-én kezdődő átépítésével egybefüggően sétálhatóvá válik a Duna partja ezen a szakaszon. A lépcsős partfal megmarad, azonban a Garibaldi utcai rámpa támfala beljebb kerül. A világörökségi védett látkép nem sérül, sőt, az új járdának köszönhetően séta közben gyönyörködhetnek majd abban a fővárosiak.

Balogh Samu a Blaha Lujza tér megújításáról szólva közölte, hamarosan befejeződik a közbeszerzési eljárás, és a tervek szerint júliusban indulhat meg a kivitelezés, amely másfél évig tart.

Elmondta azt is: Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva módosítja a fővárosi költségvetést, hogy a projekt elindulhasson.

Első körben a térfelszínt újítják meg. A téren “ligetes érzést” szeretnének kialakítani, a jelenleginél várhatóan húsz fával lesz több – közölte Balogh Samu, hozzátéve, a teljes beruházás túlmutat a térfelszínen, a további ütemeket később valósítják majd meg.

A Főpolgármesteri Hivatal közleményében tudatta, hogy a téren a gyalogosbarát találkozóhelyek kialakításáért a parkolók helyére árnyas pihenőtereket, zöldfelületeket, valamint vízjátékot alakítanak ki. Ugyancsak megújul a Színházi emlékkő és a tér emblematikus eleme, a 60-as évek óta működő Gomba szökőkút.

atv.hu/MTI

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210526-nyaron-kezdodik-a-pesti-also-rakpart-es-a-blaha-lujza-ter-megujitasa

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?