ápr 28, 2021
7 Views
0 0

Női kosár NB I: a Szekszárd egyenlített a döntőben

Written by

Az Atomerőmű KSC Szekszárd nyerte meg a női kosárlabda NB I Sopron Basket elleni döntőjének második felvonását – a Tolna megyeiek 72–69-re múlták felül riválisukat.


Hirdetés

A meccs…
ajándéka: kisebb – vagy kinek hogy tetszik, nagyobb – ünnepség előzte meg a feldobást, amikor hazai oldalon Szabó Gergő ügyvezető Djokics Zseljkót köszöntötte. A tolnaiak edzőjének a szerdai volt a 200. hivatalos mérkőzése, amit egy gyönyörű Doxa márkájú órával díjazott a klub.
ölelése: Bő egy órával a találkozó kezdete előtt a vendégeknél Jelena Brooks és Tina Krajisnik már melegített, amikor a szekszárdiak bedobója, Maja Skorics toppant a terembe. A három szerb klasszis – Brooks leánykori neve Milovanovics és amerikai férje nevét később vette fel – baráti ölelkezése szívmelengető volt, ők együtt sok éven át vállvetve küzdöttek Szerbia sikeréért a válogatottban, s noha most ellenfelek, a jó viszony marad.
blokkja: Még egy perc sem telt el a meccsből, amikor Jelena Brooks kapott a palánk alatt egy átadást, ám nem egy center érkezett védekezni vele szemben, hanem a hátvéd Zala Friskovec, aki mellett lazán akarta feltenni a soproni középjátékos a ziccert, de legnagyobb meglepetésére a nála egy fejjel alacsonyabb szlovén lesapkázta.

Az idény eddigi négy egymás elleni meccsén, közte a vasárnapi első felvonáson, esélye sem volt az Atomerőmű KSC Szekszárdnak a Sopron Basket ellen, és átlagban 23 ponttal kapott ki a 2019-es bajnoktól, amely magyar bajnokin vagy kupameccsen 2019. decembere óta, amikor Pécsen a PEAC legyőzte őket, nem szenvedett vereséget. A szerdán a 32. születésnapját ünneplő Jelena Brooks, aki a szerdai meccs előtt Szabó Gergőtől, a szekszárdiak ügyvezetőjétől kapott egy csokor virágot, és társai kényelmesen kezdtek, így 10–9-re a Szekszárd vezetett az 5. percben, azaz a döntő során először volt előnyben a tolnai együttes Bálint Réka triplájával. Az első tényleg kiegyenlített, szoros, harcos és küzdelmes negyedet láthattuk a fináléban, a hazaiak csúsztak-másztak, és ahogy arra számítani lehetett, nem bonyolították túl a támadásaikat. S vezettek még a 2. negyedben is, főleg mert zsákszámra szedték a támadólepattanókat és sokkal nagyobb önbizalommal játszottak, mint az eddigi meccseken. Sok személyi hibával, de nagyon keményen védekezett az Atomerőmű, s persze a lelkesedésük is egyre nagyobb lett. A félidőben is egy ponttal jobban álltak, Gáspár Dávidot pedig először láttuk magyar bajnokin feszültnek.

Az edző vonásai enyhültek a nagyszünet után, mert együttese villámrajtot vett és nyolcvan másodperc alatt öt pontos vezetésre tett szert Megan Walker és Briann January hibátlan távoli dobásaival. Férfias harc folyt a pályán, előbb a blokkolásra készülő Erica McCall taglózta le nagy igyekezetében Januaryt, majd egy Brooks lábán felpattanó labda találta arcon Walkert, s ugyan az amerikai megszédült, folytatta a játékot. Aztán jött egy újabb fordulat, mert két labdaszerzést követően már a Szekszárd volt előnyben ismét. Lüktetett a játék, az első találkozóval ellentétben vérbeli döntőt láthattunk. Hat pontos tolnai előnyről kezdődött az utolsó negyed, Goree Cyesha egyéni akciói rendre sikeresek voltak, a másik oldalon Gabby Williams élményszámba menő egy az egyezéseiből születtek a soproni pontok. Az utolsó perc három pontos hazai vezetésről indult, s noha a Sopronnak volt lehetősége fordítani, a tanítani való akarással és odaadással küzdő tolnaiak kínkeserves küzdelem árán három ponttal legyőzték riválisukat, először a szezonban, s kiegyenlítettek.

 „Igazi döntő volt”

Balogh Judit – korábbi háromszoros Eb-bronzérmes játékos

Igazi döntő volt, nagyon örülök, hogy lett egy ilyen meccs, amellyel a két döntős a többi csapatnak is például szolgált, tanulhatnak belőle. Fantasztikus kosárlabdát mutattak be a felek, de a produkció persze nem volt, nem lehetett hibátlan. Az első negyedben meglepően sok faultot láthattunk, ami eddig nem volt jellemző a soproniakra, akiket meglepett a Szekszárd határozottsága, nyolc támadólepattanót is leszedtek az elején. Támadásban ezúttal sokkal szabadabban, kreatívabban és agresszívebben játszottak a hazaiak, lettek is helyzeteik, az első meccsen körülményesek voltak a zárt védekezés ellen. A vendégek sem játszottak rosszul, viszont nagyon sok befejezésüket kísérte kontaktus, nehezményezték is a rengeteg ütközéses dobást, nem nagyon maradtak üresen. Talán kicsit elfáradtak, kevesebb cseréjük volt, Fegyverneky Zsófia és Határ Bernadett faultproblémákkal küzdött, s most, főként a végjátékban, nem jöttek a bravúrok, kimaradt egy-két nem tiszta helyzet, amit a klasszisaik be szoktak dobni. A múltkor remekül büntetőző KSC ezúttal hatszor is hibázott, tehát még bennük is maradt néhány pont. Ragyogó mérkőzés volt, remélem, nem fáradnak el a csapatok, és az elkövetkezendő nem is tudom, hány meccs is ennyire remek lesz!

KOSÁRLABDA
NŐI NB I
DÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD–SOPRON BASKET 72–69 (19–16, 13–15, 27–22, 13–16)
Szekszárd, zárt kapuk mögött. V: Papp P., Tóth C., Tőzsér
SZEKSZÁRD: STUDER Á. 17/6, Friskovec 5/3, THEODOREÁN 7/3, GOREE 16, MCCALL 10
Csere:
 Bálint 10/6, Gereben 3, Krnjics 4, Zele, Szabó F.
Edző: Djokics Zseljko
SOPRON: Fegyverneky 4, G. WILLIAMS 15/6, WALKER 16/6, Brooks 12/6, Krajisnik 4
Csere:
 Határ 5, JANUARY 13/3, Czukor, Varga A.
Edző: Gáspár Dávid
Az eredmény alakulása. 4. perc: 4–5. 8. p.: 16–11. 11. p.: 19–21. 17. p.: 27–23. 18. p.: 27–28. 20. p.: 32–28. 22. p.: 34–39. 23. p.: 38–44. 28. p.: 51–46. 30. p.: 61–53. 37. p.: 69–64. 40. p.: 69–69
Kipontozódott: Határ (37. p.), Friskovec (40. p.)
MESTERMÉRLEG
Djokics Zseljko:
 – Az volt a célunk, hogy a döntőben legalább egyszer csodát tegyünk: nagyon jól játszott a csapatom, büszke vagyok a lányokra. A vége felé lehetett érezni, hogy kezdünk félni a sikertől, de küzdöttünk, és szombaton innen szeretnénk folytatni. Hetven pont alatt tartottuk a Sopront, teljesen más szisztémában játszottunk, mint az idényben eddig. Boldog vagyok, és talán van rá esély, hogy a negyedik mérkőzésen már szurkolók előtt léphetünk pályára, ebben reménykedem.
Gáspár Dávid: – Nem lepett meg minket a Szekszárd, ám későn vettük fel a kesztyűt. Támadásban jobban széthúzták a játékukat a szekszárdiak, mint az első mérkőzésen, a külső dobásaik jobb százalékban estek be. Az első félidőben csupán tíz lepattanót szedtünk, annyit, mint a túloldalon Erica McCall egyedül, és a riválisunk összességében huszonháromnál tartott. Keményen és jól védekeztek a hazaiak, sokat tettek ezért a győzelemért.

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–1

Az első mérkőzésen: Sopron Basket–Atomerőmű KSC Szekszárd 80–57

www.nemzetisport.hu/kosarlabda/noi-kosar-nb-i-a-szekszard-nyerte-a-donto-masodik-felvonasat-2823397

Komment írása

Article Categories:
nemzetisport
banner

Vélemény, hozzászólás?