ápr 17, 2021
10 Views
0 0

Nincs vége, nagyobb csapattal jön vissza a biztonsági csapat a Dunaferrhez

Written by

A péntek esti dunaújvárosi akció kapcsán szerettük volna megszólaltatni Mikó Istvánt, hiszen őt is megszólította a Dunaferr péntek éjjel kiadott közleménye, a többi között ezt írták,

fizikai agresszióra készült Mikó István és csapata. Mikó a Dunaferr ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében jár el, és a Dunaferr információi szerint toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet.

Tegyük tisztába, ki, miről beszél! Különböző csatornákon keresztül, többnyire a Dunaújváros Online-nak nyilatkozva Jevgenyij Tankilevics kommunikált a korábbi hónapokban az ISD Dunaferr Zrt. nevében, ő a Dunaferr honlapján jelenleg a ügyvezetőként tűnik fel. Ám a március végén tartott tisztújító közgyűlést követően Mikó István már a következőket írta a cég akkori közleményében:

Evgeny Tankhilevich nem illetékes semmilyen ügyben, ha tetszik neki, ha nem, az fog történni, amit az ISD Dunaferr Zrt. közgyűlése a határozataiban rögzített.

Eközben viszont a vállalat a pénteki hivatalos közleményében szó szerint azt állítja, Mikó István a Dunaferr ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében jár el.

Mikó István maga jelentkezett az Indexnél, s aláírásában ez áll: Mikó István, Steelhold Limited meghatalmazott képviselő. Ez a cég az ISD Dunaferr Zrt. többségi tulajdonosa. Mikó ezt írja a közleményében:

„A tegnapi napon előre jeleztük, hogy jogilag alátámasztott bizonyítékok alapján ismételten megpróbáljuk megakadályozni az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. 99,64 százalékos tulajdonosának és a társaság több ezer munkavállalójának érdekében, hogy a társaságot felszámoltassák, a vagyon eltulajdonítását tovább leplezzék, a beszállítói és köztartozásokat kifizetetlenül hátra hagyják.

A Jobbikos Polgármester Úr (Pintér Tamás, Dunaújváros jobbikos polgármestere – a szerk.) figyelmébe is ajánlom azt az iratot, amelyben Nagy Péter ügyvéd az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. az elektronikus kapcsolattartásért, a cégkapu kezeléséért felelős adminisztratív állományt arra utasította, hogy két felszámolási eljárás esetében is a cégkapura érkező iratokat a második kézbesítést követő 3. napon túl töltsék le,

tehát ezzel a társaság elleni felszámolási eljárásokban keletkező végzések jogerőre emelkednek, így mind a munkavállalók mind a beszállítók egyetlen fillérhez sem juthatnak! Nem szükséges atomfizikusnak lenni ahhoz, hogy kitaláljuk mire megy ki ez az egész”

– írta a Steelholding képviseletében eljáró Mikó István.

A közleményében továbbá az áll, a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság több mint 139 millió euróra büntette a Dunaferr egyik kapcsolt cégét a szén-dioxid kvóta kapcsán, illetve 2020-ról mintegy 98 milliárdos szén-dioxid-kvóta bírsága és környezetvédelmi adófizetési kötelezettsége van a vállalatnak. Mikó István a közleményben állítja, nincs orosz-ukrán vita, ő is magyar állampolgár, és nem akarja, hogy a magyar adófizetőkkel fizettessék meg az ISD Dunaferr Zrt. volt vezetői által okozott károkat.

Nem járt sikerrel a területfoglalás, de újra próbálkoznának

2019 februárjában az Index készített egy interjút, amelyben Tóth Csaba, a HardGuard Group Security Zrt. egyik vezetőjeként nyilatkozott a fehérvári labdarúgó stadionavatón történt lelátói balhéról. A vendégcsapat az Újpest volt. Az asztalnál ott ült Mikó István is, a HardGuard Group Security Zrt. stratégiai vezetőjeként. Nem kell túl élénk fantázia ahhoz, hogy az ember összekösse a Dunaújvárosban felvonuló „zsoldoscsapatot”, Mikó Istvánt és a HardGuard Group Securityt. Ezért immár telefonon megkérdeztük a jogászt, a HardGuard biztonsági emberei jártak-e péntek este Dunaújvárosban, és ha igen, milyen célból, milyen felhatalmazással.

Nem a HardGuard biztonsági emberei voltak ott. Összesen 500 fő volt jelen különböző biztonsági cégektől, a megbízást pedig az ISD Dunaferr legitim vezetése adta

– válaszolt a Steelhold jogi képviselője. Elmondta, az üzemig már nem jutottak el, mert a dunaújvárosi rendőrkapitányság munkatársai megállították őket. Mikó kérdésünkre elmondta, mivel a gyár területe a Steelhold tulajdonában van, ezért az 500 fős csapattal az volt a céljuk, hogy átvegyék az ingatlan területét, hisz a megbízójuk a jogos tulaja.

Hogy fogunk-e ismét próbálkozni? Igen, hiszen szeretnénk érvényesíteni a megbízó Steelhold jogos érdekét, márpedig az üzem területe az övé

– tette érthetővé szándékukat Mikó. Megjegyezte, a következő alkalommal egy még nagyobb csapattal, 600-800 emberrel érkeznek.

Hogy ezt pontosan mikor tervezik, egyelőre nem tudott válaszolni, csak annyit mondott,

remélhetőleg minél előbb,

mert a cég felszámolása a küszöbön áll.

(Borítókép:  Csapolás a 2-es számú kohónál az ISD Dunaferr Zrt. meleghenger-üzemében Dunaújvárosban a XXXVIII. Vasas- és Kohásznapon 2014. június 21-én. Fotó:  Soós Lajos / MTI)

index.hu/gazdasag/2021/04/17/miko-istvan-dunaferr-biztonsagiak/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?