márc 30, 2021
6 Views
0 0

Nincs még elnöke Katalóniának

Written by

A katalán parlament nem választotta meg Katalónia elnökévé Pere Aragonést, a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) jelöltjét Barcelonában. Az eredményességhez 68 támogató szavazatra lett volna szükség, a politikust 42-en támogatták, saját pártja mellett a Népi Egység radikális baloldali függetlenségi párt.

Tartózkodott a voksoláskor az Együtt Katalóniáért függetlenségi párt, amely ez előző ciklusban koalícióban kormányzott az ERC-vel. Szavazatukat közös stratégiai megállapodás hiányával indokolták – írta a távirati iroda.

2017. október 1-jén függetlenségi népszavazást tartottak Katalóniában. A spanyol kormány felfüggesztette a katalán parlamentet.

A katalán parlamentnek két hónapja van arra, hogy megválassza Katalónia új elnökét, ha ez nem sikerül, újból választásokat kell rendezni, várhatóan júliusban.

A február 14-i választásokon egy párt sem szerzett önálló kormányalakításhoz elengedő parlamenti többséget. A legtöbb szavazatot a Katalán Szocialista Párt kapta. A katalán autonóm parlament elnöke a második legtöbb voksot elnyert ERC jelöltjének megválasztását javasolta, mint egyedüli esélyest a támogatás elnyerésére, mivel a katalán függetlenségi pártok, együttesen, többséggel rendelkeznek a törvényhozásban.

index.hu/kulfold/2021/03/30/katalonia_elnokvalasztas_parlament/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?