jan 14, 2021
8 Views
0 0

Nincs jelszó, nincs lóvé: 79 milliárdos vagyonát bukhatja egy felelőtlen férfi

Written by

San Francisco – Döbbenetes felelőtlenség: 79 milliárd forintnak megfelelő összeget bukhat elfelejtett jelszava miatt egy programozó. A német születésű Stefan Thomas tíz évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni az akkor még nem túl népszerű kriptovalutákkal, a témába olyan mélyen beleásta magát, hogy egy az interneten a mai napig megtalálható videóban részletesen elemezte a működésüket.

(A legfrissebb hírek itt)

Lelkesedéséért cserébe 7002 darab bitcoint kapott, ám az internetes pénz akkoriban még nem bírt komolyabb értékkel, így az összeget az úgynevezett digitális pénztárcájában raktározta el, azóta is ott pihen.

Az elmúlt években azonban komoly változáson esett át a világ, és az akkor még kevésbé értékesnek számító bitcoin ára mostanra ugrásszerűen megnőtt. Olyannyira, hogy Thomas 7 ezer bitcoinja ma 267 millió dollárt (79 milliárd forintot) ér, azonban ennek ellenére nem lehet felhőtlenül boldog.

A programozó ugyanis elhagyta a papírt, amire felírta az összeg eléréséhez szükséges jelszót. Tíz próbálkozása van, hogy belépjen a fiókjába, csakhogy a férfi már nyolc lehetőséget elpuskázott, így már csak kétszer próbálhat meg hozzáférni a hatalmas vagyonához, vagy örökre búcsút mondhat neki.

﷯Stefan Thomas﷯óriási bajba került/ Fotó: Twitter

﷯Stefan Thomas﷯óriási bajba került/ Fotó: Twitter

– Csak fekszem az ágyamban és a jelszón gondolkodom. Többször úgy éreztem már, hogy beugrott és új stratégiával ültem le a gép elé, aztán amikor megláttam, hogy az sem működött, még kétségbeesettebb lettem, mint addig. Ezért vannak bankjaink, mi, emberek egyszerűen nem akarunk olyasmikkel foglalkozni, amiket a bankok tesznek, mert az ide vezet – nyilatkozta csalódottan Thomas a New York Timesnak.

Bár a programozó problémája – legalábbis egy kívülálló számára – kifejezetten komikusnak tűnhet, ez a dolog a bitcoin-felhasználók körében olyan sűrűn előforduló jelenség, hogy már egy olyan cég is létrejött, a Wallet Recovery Services, amely kifejezetten a bitcoinfiókokhoz tartozó elfelejtett jelszavakkal foglalkozik. A cég jelentése szerint napi 70 megkeresés érkezett hozzájuk az elmúlt évben.

Grafikánkon látható, hogy mi is az a bitcoin, mennyit ér ma és miként lehet előállítani / Grafika: Séra Tamás

Grafikánkon látható, hogy mi is az a bitcoin, mennyit ér ma és miként lehet előállítani / Grafika: Séra Tamás

Drága valuta﷯

A bitcoin egy olyan digitális fizetőeszköz, amelyet elektronikus úton hoznak létre és tárolnak. A bitcoin mögött nincs sem központi bank, sem kormány, sem pedig egy kibocsátó vállalat. A hagyományos pénzzel ellentétben a bitcoin fizikailag nem megfogható és hamisítani sem lehet. Létrehozását egy az interneten csak Nakamoto Szatosinak hívott felhasználónak köszönhetjük a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után, 2009. január 3-án bocsátotta ki a fizetőeszközt. Ritkasága és népszerűsége miatt mai árfolyamon egyetlen bitcoin is 11 millió forintot ér.

(Ez is érdekelheti: Hivatalosan is Elon Musk lett a világ leggazdagabb embere)

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Vágyak vs. valóság: 5 kérdés, amit gondoljunk át lakásvásárlás előtt (x)
A szorgalom itt megtérül – Építsük karrierünket a GE-nél! (x)

www.blikk.hu/aktualis/vilag-titkai/programozo-elfelejtett-jelszo-bitcoin-79-milliard/l87g6ec

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?