ápr 16, 2021
7 Views
0 0

Nincs ez már olyan messze: ez vár ránk a jövő kórházában: génmódosítás és nanorobotok

Written by

A jelenleg orvosok által ellátott feladatok harmadát nem orvosok is el tudják majd végezni, a munkák 18 százaléka pedig automatizálhatóvá válik – vélték a válaszadók. Lehetségessé válik intravénásan nanotesteket a véráramba juttatni, így például célzottan a fertőzött ponthoz lehet irányítani a szükséges gyógyszert. És ez még nem minden!

(A legfrissebb hírek itt)

Az ötlet, hogy módosíthatjuk a DNS-t, az egyik legerőteljesebb elképzelés az orvostudományban – és egyben a legvitatottabb is. Hiszen nemcsak arról van szó, hogy „előre kódolt” betegségektől szabadulhatunk meg, vagy változtathatunk a szemünk színén. A kutatók így célzottan ki tudnak iktatni géneket, és változtatni is tudnak rajtuk. Ray Hammond jövőkutató az Allianz kérdésére úgy vélekedett: a robotizált műtéti beavatkozások, természetesen emberi felügyelet mellett, bárhol elérhetővé válhatnak.

(Ez is érdekelheti: A jövő már régen elkezdődött: így formálják át életünket az új technológiák)

Az eddigi tapasztalatok alapján, amikor egy műtéthez robotokat használnak, a beavatkozás jóval kevesebb fájdalommal és gyorsabb gyógyulási idővel jár. 2040-re emberi segítőkre nem is lesz szükség a műtőben.

Okos kontaktlencse

Nemcsak a látás javításában és a ma még sci-finek számító kiterjesztett valóság vetítésében játszhatnak szerepet ezek az eszközök, de monitorozhatják például a vércukorszintet is.

Hallásjavító implantátum

Akár végleg eltűnhetnek a fülbe illeszthető hallókészülékek: a bőr alá behelyezhető miniatűr csipek képesek lehetnek a hallóideghez észrevétlenül csatlakozni.

Nanorobotok

A miniatűr gépek célzottan juttathatnak el gyógyszert, kemoterápiás készítményt a beteg területre, de segíthetnek a belső vérzések megállításában is.

Pacemaker

A programozható, okoseszközzel felügyelhető ritmusszabályzókat a szív összehúzódása is működtetheti.

Rfid csip

A beültetett csipek nem szorosan véve orvostechnikai eszközök, de szervezetbe juttatásuk bioetikai kérdés. Beléptetést, fizetést, kártyás és okoseszközös megoldások kiváltását hozhatják a bőr alá ültetett eszközök.

Beültethető gyógyszeradagoló

Legyen inzulin vagy más gyógyszer, nem lesz szükség tablettákra, injekcióra, a gép adagolja a szereket.

Gerinc-stimulátor

Beültetett elektródákkal már ma is fájdalmat csillapítanak, a jövőben a szakadt idegpályák is összeköthetők lehetnek.

Bionikus kéz

Az elvesztett kezeket pótló bionikus végtagok egyre fejlettebbé válnak, az idegvégződésekhez kapcsolhatók és finommozgásra is alkalmasak lesznek.

Mesterséges okosízület

A beültethető ízületek hamarosan teljesen testre szabhatóak lesznek. Szenzoraikkal érzékelik majd tulajdonosuk mozgását, a terhelést, és idomulnak a szükségletekhez. Az ehhez szükséges energiát a mozgásból nyerik majd.

Exoszkeleton

A megbénult vagy erőt vesztett végtagokat egyre modernebb és egyre könnyebb külső vázzal segíthetik. A motorhajtású vázak a katonák, nehéz fizikai munkát végzők dolgát is könnyebbé tehetik.

3D nyomtatható testrészek

A 3D nyomtatás lehet a beültethető testrészek jövője: saját szaporított sejtekből létrehozható szervekkel a transzplantáció egyszerűbbé, gyorsabbá és kevésbé veszélyessé válhat.

Gyógyszerszállító drónflották

Lehet, hogy hamarosan nem is kell elmennünk a patikába? A gyógyszer tipikusan olyan áru, mely kis súlya és terjedelme miatt drónnal jól házhoz szállítható.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Ezt a hálószobatitkot csak a kismamák ismerik (x)
Férje merevedési problémáiról mesélt a kétségbeesett feleség (x)

www.blikk.hu/eletmod/egeszseg/ilyen-lesz-jovo-korhaz-genmodositas-nanorobotok-technologia/vrjbbyl

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Életmód
banner

Vélemény, hozzászólás?