okt 16, 2020
4 Views
0 0

Nincs előrelépés, Angela Merkel kompromisszumokat kér az Egyesült Királyságtól

Written by

Sok munka van még hátra az Európai Unió és az unióból kilépett Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatairól szóló megállapodás eléréséig, ahhoz ugyanis mindkét félnek kompromisszumokat kell kötnie érdekeik feladása nélkül – közölte Angela Merkel német kancellár Brüsszelben, az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek csúcsértekezletének első munkanapja után, csütörtökről péntekre virradó éjszaka.

Angela Merkel azt követően nyilatkozta ezt, hogy a tagállami vezetők zárónyilatkozatot fogadtak el az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatokra, valamint az arról szóló megállapodást előkészítő tárgyalásokra vonatkozóan.

Arra kértük az Egyesült Királyságot, hogy maradjon nyitott a kompromisszumokra a megállapodás megkötése érdekében, még akkor is, ha mindkét fél ragaszkodik bizonyos feltételekhez

– mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy természetesen ez azt is jelenti, hogy az EU-nak is kompromisszumokat kell kötnie.

A Brexit-tárgyalások kapcsán elfogadott zárónyilatkozatában az Európai Tanács aggodalmát fejezte ki, hogy több kulcsfontosságú kérdésben még mindig nem történt jelentős előrehaladás a tárgyaló felek között – ilyen például az egyenlő versenyfeltételek, a kormányzás és a halászat területei. A tagállamok vezetői arra szólították fel Londont, tegye meg a szükséges lépéseket a kereskedelmi megállapodás elfogadása érdekében. Mint közölték, az EU elszánt a tekintetben, hogy a december végi határidő előtt megszünteti az új kereskedelmi kapcsolatok hiányosságait, különösen a halászati jogok, a vitarendezési mechanizmus és a tisztességes piaci versenyfeltételek biztosításának kulcsfontosságú területein az „európai munkahelyek százezrei” védelme érdekében.

index.hu/kulfold/2020/10/16/brexit_eu_london_merkel/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?