jún 5, 2021
8 Views
0 0

Nincs címvédés a póló BL-ben, a Recco legyőzte a Ferencvárost

Written by

A férfi vízilabda Bajnokok Ligája nyolcas döntőjének utolsó mérkőzésén, vagyis a fináléban a Ferencváros találkozott a sorozat történetének legeredményesebb klubjával, a nyolcszoros győztes Pro Reccóval, ám nem sikerült megvédenie a címét, miután a második negyed közepétől 16 percen keresztül nem tudott gólt szerezni, így az olaszok történetük során 9. alkalommal nyerték meg a sorozatot.


Hirdetés

Nem Vogel Somán múlott a címvédés (Fotó: MTI)

VÍZILABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCAS DÖNTŐ, BELGRÁD
DÖNTŐ
Pro Recco (olasz)–FTC 9–6
(3–2, 2–3, 2–0, 2–1)
Belgrád, zárt kapuk mögött. Vezeti: Margeta (szlovén), Alexandrescu (román)
Az FTC kerete: Vogel Soma, Gárdonyi András (kapusok) – Jansik Sz., Varga Dénes, Jaksics, Mezei, Vámos, Vigvári Vendel, Zalánki, Fekete G., Fundulisz, Constantin-Bicari. Edző: Varga Zsolt 

Részletes összeállítások hamarosan!

ÖSSZEFOGLALÓ

Lesz-e címvédés a Bajnokok Ligájában? Ez volt a kérdés az elitsorozat belgrádi nyolcas döntőjének utolsó mérkőzése előtt, amit az FTC-Telekom és az olasz Pro Recco vívott egymással. A zöld-fehérek még 2019-ben nyertek, ám a pandémia miatt tavaly nem hirdettek győztest, így aztán megvolt az esély a történelmi duplázásra, magyar csapat ugyanis még sosem védte meg a címét. Persze ez egyébként sem gyakran fordul elő a BL-ben, legutóbb tizenhárom éve tudott kétszer egymás után nyerni ugyanaz a csapat, éppenséggel a Pro Recco…

Ha csak azt nézzük, hogy a két csoportgyőztes jutott el a döntőig, akkor nem volt meglepő a finálé párosítása, ám ha azt is figyelembe vesszük, hogy mindkét csapattól éppen elvették hazája bajnoki címét, akkor máris nagyobb bravúr a döntő elérése. A trónfosztottakban volt erő ahhoz, hogy néhány héten belül visszataláljanak az igazi formájukhoz.

Erre az erőre speciel a Ferencvárosnak volt nagyobb szüksége a fináléban, lévén, hogy Varga Zsolt egy játékossal kevesebbet nevezhetett a mérkőzésre, mint riválisa. Sedlmayer Tamást ugyanis a Brescia elleni elődöntő videofelvétele alapján utólag két mérkőzésre eltiltották brutalitásért (magyarul víz feletti ütésért), a szélső így csak a lelátóról szurkolhatott a társaknak, a helyére pedig nem lehetett mást beírni a jegyzőkönyvbe.

A zöld-fehérek az első két negyedben tartották is a lépést az olaszokkal, igaz, csupán egyszer vezettek, és többnyire a Recco irányította a mérkőzést. Vigvári Vendel lövéseit továbbra sem érezte Marko Bijac, aki a horvát válogatott kapusaként már kapott némi kóstolót a 19 éves pólós löketeiből, de akkor sem ízlettek neki túlzottan. Amit igazán bánhatott a Ferencváros, hogy az emberelőnyökkel túl pazarlóan bánt, a legfájóbb a két kihagyott kettős fór volt, ráadásul az első után rögtön gólt is kapott a címvédő.

Térfélcsere után azonban minden megváltozott. Előbb Janisz Fundulisz, majd Mezei Tamás pontozódott ki, ekkor már hárommal kevesebb játékosa volt a Ferencvárosnak, mint a Reccónak. Az olaszok először vezettek két góllal, miközben a zöld-fehér játékosok szemlátomást elfáradtak, olykor már a felúszás is kihívást jelentett nekik. A fáradtsággal együtt romlott a koncentráció is, ez elsősorban támadásban volt látványos, mert védekezésben hatalmasat küzdött Varga Zsolt együttese.

Az utolsó negyed előtt két góllal vezetett a Recco, persze innen még lehetett volna visszaút, ám továbbra sem tudott gólt lőni az FTC. A negyed felénél Dusan Mandics bal keze megvillant, és amikor három gólra nőtt a differencia, gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés. Az erejükkel teljesen elkészülő zöld-fehérek daráltak becsülettel, de már nem tudtak felzárkózni. A Pro Recco 9–6-ra győzött, a látottak alapján megérdemelten, és ha hozzátesszük, hogy ebben a BL-idényben minden mérkőzését megnyerte, nem kérdés, hogy a legjobb csapat győzött. Nem mellesleg Aaron Younger a harmadik klubjával is BL-t nyert: a Szolnok és az FTC után a Reccóval is felért a csúcsra. A Ferencváros így nem tudta megvédeni a címét, ám a viszontagságos idény végén az ezüstérem is szépen csillog.

PERCRŐL PERCRE

IV. NEGYED

8. perc: Vége, nincs címvédés, a Recco nyerte a Bajnokok Ligáját 2021-ben.

8. perc: Egy lövés balról, fölé pattan, de marad a Fradinál a labda. Jansik harcolt ki egy ötöst. Ebből sem lesz gól, Vámos lövését Bijac kapufára ütötte…

7. perc: Constantin-Bicarit küldik ki, időkérés a Reccónál. Végigjátsszák a reccósok az előnyt, Vogel védés Ivovics lövése után. Ferencvárosi időkérés.

6. perc: Na végre! Constantin-Bicari svédcsavarral töri meg a 16 perce tartó gólcsendet. 9–6. Sikerül labdát szerezni egy rossz olasz bejátszás után.Mandicsot kiküldik, Vámos lövése pedig kapufa, s a kipattanó az olaszoké.

6. perc: Nem, nem és nem sikerül a magyar gól… Most Varga távoli lövését védi a kapus. Bezzeg az olaszoknál… Di Fulvio húzott be balról egy keresztpasszt, 9–5. Eldőlt?

5. perc: Zalánki lövését hárítja a kapus… Aztán ki is szórják húsz másodpercre, és nem sikerül kivédekezni. Mandics zúdítja be Vogel kapujába, 8–5.

4. perc: Lassan negyedórája nem dobott gólt a Fradi. Most sem, Vigvári telibe találja Bijacot, de marad a labda a magyaroknál.

3. perc: Újabb rossz lövés, Figlioli nem talált kaput. Constantin-Bicarinál fújnak kontrát a bírók… Aztán megint Figlioli ront.

2. perc: Még egy kontra az olaszok ellen. Bejátszás centerbe, Ivovicsot kiszórják Jaksicsról. Vigvári lövése az oldalhálóban.

1. perc: Most is az olaszoké a labda… 4–0-ra nyerik a ráúszást… Most náluk fújnak kontrát! Vigvári kezéből kiütik a labdát.

Jön az utolsó nyolc perc. A Fradi a második félidőben még nem lőtt gólt… 

III. NEGYED

8. perc: Szűk fél perc van hátra. Az olaszoké a labda. Vogel védi a rövid saroknál Luongo rossz lövését, 7–5 az utolsó negyed előtt…

8. perc: Rossz lövés az olaszoktól, aztán egy kontrát befújnak a bírók… Sőt, Vargát is kiszórják. Olasz időkérés.

7. perc: Jansik harcol ki emberelőnyt, aztán néhány másodperc alatt kétszer is rosszul játssza be a centerhez előbb Zalánki, majd Jaksics..

6. perc: Rossz bejátszás után Constantin-Bicarié lett a labda. Zalánki lövése nem csorog át a gólvonalon Bijacról.

5. perc: Aicardi kiállítása miatt előnyben folytatja a Fradi, de Jaksic lövését blokkolják. Vigvárit küldik ki, de Vogel ismét védeni tud! Varga lövését blokkolják az olaszok.

4. perc: Mezeinek is vége a mérkőzésnek, ő is kipontozódott. Aicardit sikerül szerelni. Magyar időkérés.

3. perc: Zalánki rossz lövése után Vogel védi Di Fulvio lövését, aztán az olaszok kivédekeznek egy emberhátrányt.

2. perc: Rossz magyar támadás után Madics lő  nagy gól Vogel feje fölé, először vezetnek kettővel az olaszok. 7–5.

1. perc: Ezt a ráúszást is elhozzák az olaszok. Olasz góllal kezdődik a negyed, miután Fundulisz megkapta harmadik kiállítását és kipontozódott. Echenique volt eredményes, 6–5.

II. NEGYED

8. perc: VOGEL! Remekül robban ki a kapujából és lehalássza Aicardi kezéből a beívelést. A túloldalon viszont Zalánki elrontja a támadást. A negyed pedig egy újabb szép Vogel-védéssel zárul. A félidőben: 5–5.

7. perc: Luongo lövését védi Vogel, ismét a vezetésért támadhat a Ferencváros, de lövésig sem jut a zöld-fehérk akciója.

6. perc: Hét másodperc alatt szórnak két olaszt és Vámost a bírók, de hiába az előnyös támadás, nem sikerül betalálni.

6. perc: Velottót zavarják ki, Zalánki a jobb szélről remekül játszik be, Jaksics pedig centerből közelről behúzza, 5–5! Vogel-védés! Centerből érkező húzást hárít.

5. perc:  Újabb olasz fór, ezt hosszú járatás után Di Fulvio használja ki a bal szélről, Vogel a „vonal” mögül piszkálta ki. 5–4.

4. perc: Vámos lövését blokkolja Younger, miközben Di Fulviót kiszórják. Vámos a szélről javít, szép gól, 4–4!

3. perc: Vigvári bejátszása nem jó Jansiknak, a túloldalon pedig Vogel véd szépen Di Fulvio távoli lövése után.

2. perc: Vigvárit szórják ki, Younger góllal büntet, 4–3. Vargától érkezik a bejátszás, Mezei három védő között eltűnik a habokban, nincs sípszó. A túloldalon bezzeg labda nélkül kiszórják Mezeit. Echenique dob kapufát.

1. perc: Ez a ráúszás is az olaszoké, de jól védekezik a magyar csapat. Figliolit kiküldik a bírók, végül Vigvári hosszú járatás után vágja be középről, 3–3!

I. NEGYED

8. perc: Jó olasz védekezés, kontrát fújnak a Fradinál. Rossz bejátszás az olaszoknál, le is telik a támadóidő. Újabb kiállítás az olaszoknál, fél perc hátra, rossz lövés Younger  vissza. Di Fulvio megúszik, de Vogel védi a ziccerét! Vigvári távoli lövésével és Bijac védésével zárul az első negyed, 3–2, oda.

7. perc: Újabb magyar kiállítás, most Mezei az. Figlioli középről, messziről kilövi a kapu baloldalát, 3–2.

6. perc: Ivovics kiállítása után Hallockot is kiszórják a bírók, kettős emberelőny, de Bijac védi a lövést, kár érte. 

6. perc: Fundulisz kap bejátszást, de nem jó a húzása, ráadásul ki is küldik. De nem jutnak lehetőséghez. Ahogy viszont kiegészült a Fradi, Figloli szépen kilövi a hosszút balról, 2–2.

5. perc: Vigvári nagy lóba után lő nagy gólt, 1–2! Az ellenakcióból nem tudnak egyenlíteni. Elmehet kettővel a Fradi!

4. perc: Jansik kap 20 másodperces büntetést, de nem tudják gólra váltani a fórt, Di Fulvio lőtt mellé.

4. perc: Előny a Fradinál is Velottót küldték ki, Constantin Bicari centerből gyorsan gólra is váltja, 1–1.

3. perc: Feketét küldik ki 20 másodpercre, Mandics kihasználja az előnyt, középről, a léc alá. 1–0.

2. perc:  Az első magyar akció végén Fundulisz lövését blokkolják a védők. Jöhetnek az olaszok ismét, de Younger lövését blokkolja Fundulisz.

1. perc:  A Reccóé a labda a ráúszásnál. Jaksicsot rögtön ki is szórják a bírók, aztán Vogel védi szépen Mandics lövését.

Az elődöntőhöz képest változás a zöld-fehéreknél, hogy Sedlmayer Tamás eltiltás miatt nem játszhat ma, helyette Mezei Tamás került be a keretbe.

Köszöntjük olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Bajnokok Ligája döntője!

ÉRDEKESSÉGEK

Varga Zsolt csapata nyolc góllal legyőzték a Marseille-t a negyeddöntőben még csütörtökön, s az elődöntőben a Brescia már jóval komolyabb feladat elé állította a BL-címvédő zöld-fehéreket. A Ferencváros remek kezdés után végül izgalmas végjátékban 14–12-re győzve került a fináléba, ahol a Pro Recco lesz az ellenfél.

A Ferencváros egymást követően második alkalommal jutott döntőbe a férfi vízilabda Bajnokok Ligájában – a 2019–20-as idényt a koronavírus-járvány miatt törölték –, s a 2019-es finálét pedig a zöld-fehérek megnyerték az Olympiakosz ellen.

Ezzel a zöld-fehéreké lett a hatodik magyar klub amely BL-t tudott nyerni – az OSC (1973, 1979), a Vasas (1980, 1985), az Újpest (1994), a Honvéd (2004) és a Szolnok (2017) után –, s az első magyar csapat lehet, amelyik meg tudja védeni a címét.

A Pro Recco a sorozat legsikeresebb csapata, hiszen nyolc alkalommal nyerték meg a  BL-t, s volt még hét sikertelen fináléja is a brigádnak, amely legutóbb 2015-ben ünnepelhetett a döntőt követően – pedig a legjobb négy közé minden idényben eljutott, ám egy negyedik, és két harmadik hely mellett egy második helyet tudott szerezni, most pedig 2018 után játszhat ismét a döntőben.

KORÁBBAN
A 3. HELYÉRT
Brescia–Barceloneta 13–7
(3–1, 6–2, 2–2, 2–2)
Az 5. HELYÉRT
Jug Dubrovnik–Hannover 16–11
(3–2, 6–1, 5–4, 2–4)
A 7. HELYÉRT
Olympiakosz–Marseille 13–12
(5–2, 2–4, 4–4, 2–2)

www.nemzetisport.hu/vizilabda/ferfi-vizilabda-bl-pro-recco-ftc-2830579

Komment írása

Article Categories:
nemzetisport
banner

Vélemény, hozzászólás?