ápr 30, 2021
10 Views
0 0

Nemzetközi jogász: általánosságban nem diszkriminatív a védettségi igazolvány

Written by

Nemzetközi jogász: általánosságban nem diszkriminatív a védettségi igazolvány

Lattmann Tamás úgy látja, Magyarországon az igazolvánnyal inkább az a probléma, hogy akkor is kiadják a kártyát, ha valaki még nem teljesen védett, illetve hogy az oltásokhoz való hozzáférés sokáig nem volt egységesen lehetséges mindenkinek.

Lattmann Tamást az ATV Start című műsorában először arról kérdezték, hogy elfogadta az Európai Parlament az Európai Bizottság digitális oltási igazolványról szóló tervezetét, viszont nem szavazták meg azt a módosítási javaslatot, ami a keleti vakcinák automatikus elismerését jelentette volna. A nemzetközi jogász felhívta a figyelmet, hogy ezzel az EP álláspontját ismerhettük meg, de ez a kérdés még a Tanács elé fog kerülni, ahol a tagállamokat képviselő miniszterelnökök fognak dönteni.

Kezdettől fogva látszott, hogy az EU és a Bizottság nem akar abban a vitában állást foglalni, ami az egyes tagállamokon belül néha politikai jelleggel történik a különböző vakcinék között. Az európai közös álláspont egyértelmű: vannak az uniós közös hatóság által elfogadott vakcinák, ezekkel kapcsolatban nem lehet vita a jövőben, a többi területen pedig nyitott a kérdés, tagállamokra van bízva, hogyan tovább – fejtette ki a szakember.

Hozzátette: a realitások ismeretében, és hogy az Unió nem egységes állam, ennél központosítottabb megoldást nem lehet megállapítani olyan körülmények között, mikor a tagállamok között sincs egyetértés.

Szijjártó tárgyalásai

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón arról beszélt: a kormány szerdai ülésen felkérte a Külügyminisztériumot, hogy kétoldalú megállapodásokat kössön más országokkal annak érdekében, hogy kölcsönösen elfogadják egymás védettségi igazolásait.

Lattmann Tamás szerint az elfogadott javaslat az Unión belüli utazásokról szól, a magyar külügynek itt van feladata, az egyes tagállamokat próbálja meggyőzni. Ha a jelenlegi formában megszületik a rendelet, minden EU-tagállam köteles lesz ellenőrzés és korlátozás nélkül beengedni a magyar állampolgárokat, akik az EU által jóváhagyott vakcinát vettek fel, akik meg elfogadták a keleti vakcinát, ott van szerepe a magyar diplomáciának, ott bilaterális alapon kijárhatja Szijjártó Péter, hogy a magyarokat a vakcinák miatt ne érje hátrányos megkülönböztetés.

A nemzetközi jogász úgy látja, reálisan 5-6 olyan uniós tagállam lehet, amelyek valamiféle elutasító álláspontot fognak felvenni, például Lengyelországról lehet sejteni, hogy ilyen lesz. Hozzátette: kínai vagy orosz vakcinával is mindenkit beengednek az országokba, viszont nekik karantén és egyéb kötelezettségeik vannak érkezés után.

Diszkriminatív-e a védettségi igazolvány?

Lattmann Tamás úgy látja, az oltási igazolvány nem jelent diszkriminációt. Ha van egy általánosan alkalmazandó korlátozás, és ennek enyhítését teszik valamitől függővé, akkor ez a teljesítés és ennek eredményeképpen az, hogy lehetőségeket kap valaki, nem jelent diszkriminációt – magyarázta.

A nemzetközi jogász szerint általánosságban nem diszkriminatív ez a megoldás, ugyanakkor több részletproblémát is fel lehet vetni – például, hogy már akkor is kiadják a kártyát, amikor valaki még nem árte el a teljes védettséget, vagy hogy az oltásokhoz való hozzáférés sokáig nem volt egységesen lehetséges mindenkinek.

Megszületett a döntés: Az EP nem támogatja a keleti vakcinákkal oltottak utazáskönnyítését

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210430-nemzetkozi-jogasz-sok-reszletproblemat-lehet-felvetni-de-altalanossagban-nem-diszkriminativ-a-vedettsegi-igazolvany

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?