máj 6, 2021
13 Views
0 0

Német kutatók: magasabb az agyi vénás trombózis kockázata az AstraZeneca oltás után

Written by

Esettanulmány jelent meg egy preprint szerveren, amely a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcina első adagja utáni egy hónap során bekövetkező agyi vénás trombózis és egyéb agyér-események gyakoriságát vizsgálja. A lektorálás előtt álló tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az AstraZeneca után nagyobb az agyi vénás trombózis kockázata, főleg a nők esetében.

Dobson Szabolcs gyógyszer-engedélyeztetési szakértő Facebook-csoportjában leírja, hogy a felmérésben szereplő 114 neurológiai osztály összesen 62 esetet jelentett: 45 agyi vénás trombózist, 9 primer iszkémiás szélütést és 4 primer agyvérzést, valamint 4 egyéb esetet. Hatvanból 11 eset volt halálos kimenetelű. Az érintettek átlagéletkora 46,7 év volt, és a betegek 75,8%-a volt nő. Az eredmények azt mutatták, hogy

  • Az AstraZeneca vakcina után 53 eseményt jelentettek (85,5%).
  • A Pfizer/BioNTech vakcina után 9 eset fordult elő (14,5%).
  • A Moderna után nem jelentettek esetet.

Az agyi vénás trombózis egyhavi általános incidencia rátája az első oltás után 6,5/100000 személy-év volt és legmagasabb az AstraZeneca vakcina esetében: 17,9/100000 személy-év. Az epidemiológiában incidenciának nevezik egy adott populációban adott időtartam alatt előforduló új esetek gyakoriságának mérőszámát.

Az agyi vénás trombózisban szenvedő 45 betegből 26 főnél (57,8%) a vakcina által kiváltott immun trombotikus trombocitopéniát nagyon valószínűnek értékelték, míg a többieknél kevésbé.

Mivel az össznépességben az agyi vénás trombózis előfordulási gyakorisága 0,22-1,75/100000 személy év, a szerzők szerint a kutatási eredmények arra utalnak hogy

a kockázat az AstraZeneca vakcina esetében és különösen nőknél magasabb. 

Fontos megjegyezni, hogy a tanulmány még nem lektorált, de mivel esettanulmányról van szó, nem valószínű, hogy a konklúzió nagyban változhat. Az is fontos információ ugyanakkor, hogy a kutatók az AstraZeneca vektorvakcináját mRNS-vakcinákkal hasonlították össze, érdekes lenne egy kutatás arra nézve is, hogy a többi vektorvakcinánál milyen arányban fordulnak elő ilyen trombózisos események.

24.hu/tudomany/2021/05/06/astrazeneca-vakcina-koronavirus-agyi-venas-trombozis-nemet-kutatas/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?