jún 4, 2021
6 Views
0 0

Nemes Jeles László új filmjét és egy Csongor és Tünde-animációt is támogat a Nemzeti Filmintézet

Written by

Három játékfilmnek is támogatást ítélt a Nemzeti Filmintézet, illetve a Filmszakmai Döntőbizottság a nehéz helyzetbe került moziüzemeltetői szektor támogatásáról is döntött.

A filmek közül Nemes Jeles László nemzetközi koprodukcióban, Az árva címmel készülő harmadik mozifilmjére 900 millió forint támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság. A film a Laokoon Filmgroup gyártásában, az Oscar-díjas Saul fiát is jegyző producerek, Sipos Gábor, Rajna Gábor és Stalter Judit vezetésével készül, a bemutató dátumáról azonban még nincs hír.

Napjaink húszas-harmincas korosztályát foglalkoztató témákról – párkapcsolati kihívások, szülővé válás és otthonkeresés – szól az Együtt kezdtük című film, mely a Filmintézet 392 millió forintos támogatásával készül majd nyártól, Kerékgyártó Yvonne (Free Entry, 2014) rendezésében. Az Együtt kezdtük története a 2010-es évek Budapestjének pezsgő, bulikban gazdag világában kezdődik és napjainkban, a Balaton felvidéken bontakozik ki. „Akár bevallja magának, akár nem, az ember életét alapvetően meghatározzák a középiskolában eltöltött évek. Előbb vagy utóbb, mindenki mérlegre teszi a kamaszkorában tett ígéreteket, csendben megkérdezi magától, mi lett volna ha…” – vallják az alkotók. A film operatőre Babos Tamás, a látványtervező Valcz Gábor, a vágó Duszka Péter. A forgatókönyvet Szentgyörgyi Bálint, Boros O. István jegyzi, társforgatókönyvíróként Maruszki Balázs segítette a munkát, és a film jelenleg a szereplőválogatás fázisában tart.

Vörösmarty Mihály halhatatlan költeményéből, a Csongor és Tündéből Henrik Irén, Dargay Attila animációs legenda alkotótársa részvételével készül mozifilm. „Úgy érzem hiányt pótlunk, és nem félek a nagy szótól, kultúrmissziót töltünk be, amikor a film elkészítésével milliók számára tesszük elérhetővé Vörösmarty nem túl könnyen érthető és élvezhető, gazdag szimbolikájú remekművét. Az animációs film eszköztára végtelenül gazdag, a műhöz méltó megvalósításra nyílik most lehetőségünk” – összegezte a 80-as években Dargay Attila és még halála előtt is azt nyilatkozta: „Reménykedem, hátha egyszer ez az álmom is valóra válik”.

A sikeres nemzetközi alkotásokat is jegyző Cinemon Entertainment gyártásában, Temple Réka producer vezetésével készülő Csongor és Tünde feldolgozás egyszerre kívánja megismertetni Vörösmarty művét a 21. századi közönséggel és tisztelegni Dargay fantasztikus öröksége, képes univerzumának karakterei előtt. A hagyományos 2D animációs technikával készülő rajzfilm rendezője Máli Csaba és Pálfi Zsolt (Lengemesék, Salamon király kalandjai). A Csongor és Tünde a Filmintézet 570 millió forintos támogatásával készül Balassa Krisztián forgatókönyve alapján, és a tervek szerint 2024 őszén lesz látható a mozikban.

A világjárvány hatásai miatt nehéz helyzetbe került hazai mozi- és vetítőhely üzemeltetőket a Nemzeti Filmintézet a tavalyi 300 millió forintos keretösszegű támogatást követően újabb 610 millió forinttal támogatja, a támogatás nyolcvan fővárosi és vidéki vetítőhely újraindulását teszi lehetővé.

24.hu/kultura/2021/06/04/nemzeti-filmintezet-tamogatasok-jatekfilmek-mozik/

Komment írása

Article Categories:
24.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?