ápr 8, 2021
0 View
0 0

Nemcsak az európai gyógyszerfelügyelet által engedélyezett vakcinákat használhatják az EU-tagországok

Written by

Az Európai Unió tagállamai olyan oltóanyagokat is beszerezhetnek, amelyek nem szerepelnek az uniós stratégiában – közölte Európai Bizottság vezető szóvivője csütörtökön. Eric Mamer azt is mondta, hogy ez nem jelenti az uniós stratégia végét, a tagállamok nem térhetnek el a közösen létrehozott megállapodásban rögzített feltételektől – tette hozzá.

Az Európai Bizottság eddig a következő vállalatokkal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről:

  • Johnson & Johnson (400 millió adag),
  • a BioNTech-Pfizer (600 millió adag),
  • a Moderna (460 millió adag),
  • az AstraZeneca (400 millió adag),
  • a CureVac (405 millió adag),
  • a Sanofi-GSK (300 millió adag).

Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság (EB) illetékes szóvivője ugyanakkor azt mondta, hogy az AstraZeneca gyógyszergyárral kötött uniós szerződés továbbra is érvényes. Az EB reméli, hogy a vállalat határidőn belül leszállítja a vakcinákat.

Ez azért is érdekes, mert szerdán az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) azt közölte, hogy van kapcsolat a vérrögképződés és az oltóanyag között, de ettől függetlenül továbbra is ajánlják, csak fel kell tüntetni az esetleges vérrögképződést a mellékhatások között.

Németország egyébként csütörtökön bejelentette, tárgyal Oroszországgal a Szputnyik V vakcináról. A tagállamoknaknak lehetőségük van tárgyalni, és beszerzési megállapodásokat kötni az uniós vakcinákon kívül más vakcinák gyártóival is.

index.hu/kulfold/2021/04/08/vakcina-europai-unio-beszerzes/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?