ápr 29, 2021
5 Views
0 0

Nem világverő, de azért combos szuperszámítógépet épít Szingapúr

Written by

Hirdetés

Szingapúr bejelentette, hogy új szuperszámítógépet építenek, amely nyolcszor erősebb lesz az NSCC (National Supercomputing Center) jelenleg használt rendszerénél. A nagyvas egyelőre még nem kapott hivatalos nevet, de a fő célja a kor követelményeihez igazodni, így segíteni az ország kutatásait.

A rendszert a HPE rakja majd össze, a felépítése pedig kifejezetten érdekes lesz, mert eltérő képességű node-okat fog használni. Ilyet lehet csinálni, noha kevesebbszer találkozni efféle a konfigurációval, de az előnye az, hogy az egyes node-okat bizonyos feladatokra lehet szabni. Sajnos a felépítés miatt a konfigurációja nehezebben írható le, de a Cray EX szerverekben Milan platformra épülő AMD EPYC 7003-as sorozatú processzorok lesznek minimum 32, maximum pedig 64 maggal. Szingapúr százezernél is több Zen 3 magot jelentett be, összesen 900 node-ra, illetve 352 darab NVIDIA A100 gyorsítót is felhasználnak a node-ok egy részében. A hőelvezetésről folyadékhűtés fog gondoskodni.

A teljes gép 10 PFLOPS teljesítményre lehet majd képes, amikor megépül, és ezzel nem lehet a szuperszámítógépek trónjára törni, de a top500.org listáján van esély arra, hogy az első 50-ben benne legyenek. Szingapúr számára ez egyáltalán nem rossz, ráadásul a névtelen masina a következő év elején üzembe is állhat.

prohardver.hu/hir/nem_vilagvero_de_azert_combos_szuperszamitogepet_e.html

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
prohardver
banner

Vélemény, hozzászólás?