okt 16, 2020
10 Views
0 0

Nem sikerült kiüríteni az SZFE épületeit: erre készülnek a hallgatók

Written by

Rengetegen gyűltek össze az SZFE Vas utcai épülete előtt, miután kiderült, hogy ki akarják lakoltatni az intézménybe „költözött” hallgatókat.

Ahogy korábban a Blikk is megírta, Szarka Gábor kancellár elrendelte, hogy ma este 18 óráig minden egyetemi polgár hagyja el az SZFE épületeit. Az egyetem új vezetése körlevélben tudatta, hogy előre hozzák az őszi szünetet – október 16–26. közé –, az épületekben pedig karbantartást és fertőtlenítést végeznek majd, így azok zárva lesznek, ott tartózkodni tilos.

(A legfrissebb hírek itt)

Ezek után az SZFE Hallgatói Önkormányzata a Facebook-oldalán közölte, hogy péntek este 18.00 órakor sajtótájékoztatót tartanak az intézmény Vas utcai épülete előtt. A sajtótájékoztatót élőben közvetítették a Facebook-oldalukon.

Az SZFE Vas utcai épülete előtt rengetegen gyűltek össze pénteken. A kiürítés végül nem sikerült – erről a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata tájékoztatott a közösségi oldalán. Közölték: a blokádot továbbra is fenntartják, sőt, megerősítették: innentől kezdve termenként őrzik az épületeket.

A ma este visszafoglalt Ódry Színpadon hallgatói fórumot tartanak, amihez a teremfoglalók online csatlakoznak.

A következő megmozdulást október 23-ra időzítik.

Az esemény Facebook leírásában az alábbiak olvashatók:

A Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai és a mellettük szolidaritást vállaló hallgatók az ország különböző egyetemeiről, demonstratív felvonulást szerveznek a szellemi szabadság jegyében. Mindenkit szeretettel várnak, aki szeretné kifejezni aggodalmát a közelmúltban hazánkban veszélybe került egyetemes értékekért – ezek közül csak egy az autonóm felsőoktatás. Hangsúlyozzák, hogy a megmozdulás a pártpolitikától elhatárolódik, így megkérnek mindenkit, hogy magánemberként vegyen részt az eseményen. A felvonulás a Műegyetem rakpartról indul – onnan, ahol 1956. október 23-án az egyetemisták megmozdultak azért, amiben hittek. Elsétálnak együtt az Urániáig, és ezzel a menettel emlékeznek meg arról, mi mindent lehet elérni, ha együtt cselekszenek. Az útvonal utolsó szakaszát, tiszteletnyilvánításként, némán teszik meg – a Március 15. tértől az Urániáig csendben vonul majd a tömeg.

Az Uránia előtt az SZFE-s hallgatók által szervezett megemlékezés várja a menetet.

Menetrend tehát:

16:00 Gyülekezés a Műegyetem rakparton

16:30 Menet indulása

17:30 Érkezés az Urániához

18:00 Megemlékezés

19:00 Demonstráció vége

Az eseményt a hatályos járványügyi előírásoknak megfelelően tartják meg. Nyomatékosan kérnek mindenkit a szájmaszk használatára.

A péntek esti eseményekről itt talál fotókat.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Újra a csúcson? Ezzel rukkolt elő a Huawei (x)
9 gyakori kérdés a hitelkártyáról: ezeket is érdemes tudni az igénylése előtt (x)

www.blikk.hu/aktualis/belfold/szfe-kiuritas-tuntetes-hallgatok-sikertelen/s9fybzd

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?