márc 31, 2021
10 Views
0 0

Nem meglepő: a koronavírus okozta a harmadik legtöbb halálesetet tavaly az Egyesült Államokban

Written by

A CDC adatai szerint szívbetegségben haltak meg a legtöbben, a negatív lista második helyén a daganatos megbetegedések állnak, a harmadik legtöbb áldozatot eddig a koronavírus követelte. A szakemberek azt is megállapították, hogy az Egyesült Államok halálozási aránya 15,9 százalékkal nőtt 2019-2020 között.

(A legfrissebb hírek itt)

„A covid-19 volt a harmadik vezető halál ok 2020-ban, ezzel az öngyilkosság már nem szerepel a tízes listán” – írták a kutatók a jelentésben. Korábban az öngyilkosság volt a tizedik leggyakoribb halál ok, de 2020-ban lekerült a listáról, amikor a covid-19 miatt bekövetkezett halálesetek száma megemelkedett.

Az adatok szerint tavaly megközelítőleg 3,36 millió ember vesztette életét az országban. A koronavírus okozta halálesetek száma csaknem 378 ezer volt, vagyis körülbelül az esetek 11,3 százaléka. Szívbetegségben 690 882-en, daganatos megbetegedés következtében pedig 598 932-en hunytak el.

Azt is kimutatták, hogy a halálozási arány a fekete és az őslakos közösségek, valamint a 85 éves és idősebb felnőttek és a férfiak körében volt a legmagasabb. A szakértők fontosnak tartották kiemelni, hogy a most közzétett adatok még változhatnak, ugyanis az adott évre vonatkozó végső halálozási adatokat körülbelül 11 hónappal a naptári év vége után teszik közzé.

Korábban szintén a CDC jelentette be, hogy 2020 első felében az előző évi adatokhoz képest – ahogy a szakértők fogalmaztak – megdöbbentő mértékben, egy évvel, 77,8 évre csökkent a várható élettartam az Egyesült Államokban. Ez a legnagyobb visszaesés a második világháború óta, a várható élettartam pedig a 2006-os értékre csökkent.

A Fehér Ház szerdán bejelentette, hogy három új szövetségileg támogatott, tömeges oltásra alkalmas helyszínen hoznak létre oltási központot, azzal a céllal, hogy csökkentsék az államok közötti egyenlőtlenségeket.

(Ez is érdekelheti: Járvány: Amerikát már a negyedik hullám sújtja, az emberektől éberséget kérnek a szakértők)

„Az első a Tennessee állambeli Memphisben lesz, a második a wisconsini Milwaukee-ban, a harmadik pedig a marylandi Greenbeltben” – mondta Andy Slavitt, a Fehér Ház vezető covid-19-tanácsadója.

A szakember arról is beszélt, hogy mindhárom helyszínen képesek lesznek napi 3000 adag vakcina beadására, és a nyitást a jövő héten tervezik. Slavitt tájékoztatása szerint immár 30 szövetségileg támogatott tömeges oltási központ működik, amelyek közül 25 már teljes kapacitással üzemel.

(MTI)

Cseréje le autóját biztonságosabbra!

Itt a rossz idő, ha finanszírozást keres autócseréhez, a Bank360 autóhitel kalkulátorával könnyen összehasonlíthatja különböző bankok ajánlatait.


EXTRA AJÁNLÓ
6 különleges húsvéti ajándék nőknek a tavaszi megújulás jegyében (x)
Lakásfelújítás: megnéztük, hogyan éri meg belevágni! (x)

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/koronavirus-egyesult-allamok-halalesetek/q27rr9p

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?