márc 29, 2021
5 Views
0 0

Nem költözik ki a Szabolcs utcából a főváros hajléktalankórháza: a betegek sem tudnának hova menni

Written by

Nem költözik ki a Szabolcs utcából a főváros hajléktalankórháza: a betegek sem tudnának hova menni

A főváros mindaddig nem költözteti ki a hajléktalanellátó egészségügyi központot, amíg a Nemzeti Vagyonkezelő, illetve a kormány nem ad helyette egy megfelelő színvonalú, kórházként is használható épületet. Az intézményt pótolhatatlannak tartja Karácsony Gergely, és kész minden jogállami eszközzel élni, hogy az ellátás biztonságát a főváros garantálni tudja.

Az ATV Híradójában látható képek még a járvány előtt készültek a hajléktalankórházban. Most több mint 150-en lakják, olyan emberek, akik nem tudják ellátni önmagukat.

Tóth Andreának amputálták a lábát, nem tud dolgozni, családja sem tudja befogadni: “Van testvérem, van édesanyám, de albérletben laknak, és nincs rá mód, hogy odavegyenek.”

Imrének 30 évi szakácskodás után távolították el a lábát. Nem tudja hová mehetne, ha innen távoznia kellene:

“Azt mondták, hogy az utcán nem lehet tartózkodni, mert kijárási tilalom van, plusz járvány, akkor mi a lehetőség? Haljunk meg? Mert szerintem az lenne jó nekik, a legegyszerűbb.”

Nem költözik ki a Szabolcs utcából a főváros hajléktalankórháza

A főpolgármester bejelentette, nem hagyja el az épületet az intézmény.

“Nem fogunk kiköltözni április 30-án. Sem május 1-én, sem május 2-án. Amennyiben a kormány azt gondolja, hogy bírósági útra tereli az ügyet, akkor hiszünk az igazunkban, és minden jogorvoslati lehetőséggel élni fogunk, hogy ne kelljen úgy elköltöztetnünk innen ezt a szolgáltatást és ezeket a betegeket, hogy nincsen valamilyen másik alternatíva” – mondta a főpolgármester. 

Karácsony Gergely ugyanakkor egyértelművé tette: nyitott a további tárgyalásra a kormánnyal, ahogyan arra is, hogy a betegek ellátása más helyszínen folytatódjon. A Magyar Nemzet írta meg, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek kell az az épület. A szervezet jelenlegi székházát ugyanis eladta az állam. Karácsony Gergely korábban úgy fogalmazott a közösségi oldalán, hogy ez „fideszes ingatlanmutyi”. A kijelentésről megkérdeztük a Miniszterelnöki Kabinetirodát. A sajtóosztályról azonban eddig nem érkezett válasz.

Az alkalmazottak sem tudják, mi lesz velük, ha mégis bezárna a kórház.

“A dolgozóink sorsát sem tudjuk, hogy mi lesz, még mindenki gondolkozik, és kivárunk. Amíg lehet, mi dolgozunk. És aztán majd megmondják, hogy mihez lesz kedvünk, meglátjuk, hogy mit hoz a holnap” – nyilatkozta Szentpéteri Klára vezető ápoló. 

A fővárosi önkormányzat minden jogállami eszközzel élni kíván, hogy az ellátás biztonságát garantálni tudja.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210329-nem-koltozik-ki-a-szabolcs-utcabol-a-fovaros-hajlektalankorhaza-a-betegek-sem-tudnanak-hova-menni

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?