máj 9, 2021
17 Views
0 0

Nem kell kifizetnie a vírustesztet műtét előtt annak, aki önhibáján kívül nem tudta beoltatni magát

Written by

Elvileg automatikusan kap védettségi kártyát az, akit beoltottak, ezzel pedig csak időpontot kell kérni az operációra.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Újraindulnak a koronavírus-járvány miatt leállított, halasztható, nem életmentő műtétek a kórházakban. Azok, akiknek van védettségi igazolványuk, mehetnek vele ilyen ellátásokra kórházba, szakrendelőbe. Akiknek azonban nincs, azoknak két teszttel – egy PCR-teszttel és egy antigénalapú gyorsteszttel – kell igazolniuk, hogy nem fertőzöttek. A vizsgálat költségét is nekik kell állniuk az Emberi Erőforrások Minisztériumának közlése szerint.

Kivételek azért vannak: például azoknak sem kell a zsebükbe nyúlniuk, akiket egészségi állapotuk miatt nem lehetett beoltani.

Az RTL Híradónak nyilatkozó szakemberek szerint aggályos ez a megkülönböztetés, és az is, hogy nehezítik a páciensek számára a hozzáférést azokhoz a szolgáltatásokhoz, amelyek egyébként járnak nekik. Ráadásul az intézkedések arra sarkallják az amúgy is leromlott egészségi állapotú lakosságot, hogy még tovább várjon, ne menjen orvoshoz, hanem húzza az időt addig, amíg meg nem kapja a védettségi kártyáját.

hvg.hu/itthon/20210509_Nem_kell_kifizetnie_a_virustesztet_mutet_elott_annak_aki_onhibajan_kivul_nem_vedett#rss

Komment írása

Article Categories:
hvg.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?