máj 26, 2021
17 Views
0 0

Nem enyhül Som Lajos édesanyjának fájdalma – Egyetlen dolog tartja a lelket a 90 éves Margit néniben

Written by

Margit néni harcol, s megpróbál még mindig értelmet találni a hétköznapoknak. De ágyban fekve, vagy épp botra támaszkodva, bizonytalanul lépkedve, magányosan ez szinte lehetetlen. Gyászolja a férjét, a lányát és a fiát, aki rengeteg örömet szerzett a rockrajongóknak – s aki nagyon hiányzik a táncból. Som Lajos 2017. október 30-án hunyt el, hetvenesztendősen. Az édesanyja azóta gyászolja…

(A legfrissebb hírek itt)

Nem jó öregség ez. Nagyon nem jó. Sokat gondolkodom rajta, hogy a teremtő miért adott nekem ilyen hosszú életet, amikor az tele van fájdalommal – kezdte lapunknak Margit néni. – Beteg vagyok, már az ágyból is alig tudok felkelni, gondozónő jár hozzám, aki segít, s akinek hálás vagyok. Borzasztó a magány és ez a kiszolgáltatottság. Annak idején eltemettem a férjemet, akihez tizenhat évesen mentem hozzá, s akivel harminc boldog, csodálatos esztendőt tölthettem együtt. Jó ember volt. Aztán eltemettem a lányomat is, aki rengeteget szenvedett halála előtt. S maradt nekem a Lajos, az imádott fiam, akire felnőttként is úgy vigyáztam, mintha még mindig gyerek lenne. Ott élt velem, ha kellett, még pénzt is adtam neki. Neki, a híres zenésznek…

Som Lajos legenda – s az is marad az idők végezetéig. Játszott a Tűzkerék, a Neoton és a Taurus zenekarokban, ám az élete főműve mégis az általa 1974-ben megalapított Piramis együttes volt.

A Piramis legendás gitárosa, Som Lajos 2017-ben hunyt el /Fotó: RAS-archívum

A Piramis legendás gitárosa, Som Lajos 2017-ben hunyt el /Fotó: RAS-archívum

Elementáris sikert hozott a rockbanda.

Ahol felléptek, megőrültek a fiatalok. Csoda-e, ha akkoriban Piramis őrsök alakultak szerte az országban? Aztán véget ért a kultikus zenekar sikersztorija, és évtizedekkel később játszottak több „búcsúkoncertet” a telt házas BS-ben, de az már csak a hattyúdal volt.

– Azt hittük Lajosról, hogy majd tisztességes mesterember lesz. Ki is tanulta az ezüstműves szakmát, ám minden idejét a gitárjával töltötte. Kérdezte is tőle a férjem, hogy miért azt a hangszert nyüstölöd, fiam? És ő csak mondta, hogy zenész leszek, híres zenész. Így is történt. Büszke vagyok arra, amit elért. Tudom, mennyien szerették a Piramist, és benne az én Lajosomat. Aztán összevesztek Révész Sándorral, feloszlott a zenekar, és Lajos inni kezdett. Sokat, és rendszeresen. Orvoshoz vittem, segíteni próbáltam rajta, de már nem lehetett. Amikor már súlyos betegen kórházba került, bevittek hozzá, és néztem, ahogy fekszik az ágyban csukott szemmel. Aztán mégis kinyitotta, rám nézett, majd azt mondta: anyám…! Ez volt az utolsó szó, amit kimondott, aztán meghalt.

A Piramis legendájának, mint közismert, Karda Beáta volt az első felesége, aki egy lánnyal, Nikolett-tel ajándékozta meg őt.

Csak az unokám miatt élek még mindig. Niki, Lajos és Karda Bea lánya már harminckilenc esztendős, és még ma is gyönyörű. Évekig modellként dolgozott itthon és külföldön, és talán ez is közrejátszott abban, hogy nincs komoly társ mellette. Sokszor beszélgetünk, és azt mondja, hogy saját gyerekről már lemondott, de én mégis boldog lennék, ha találna egy rendes férfit. Sajnos munkája sincs, mióta kirobbant ez a járvány, hiába küldi ide-oda az önéletrajzát. Rendszeresen beszélünk, olykor eljön hozzám, egymást támogatjuk, mert az anyja, Karda Bea sincs túl jó állapotban, ő is már egyre többet betegeskedik, így az unokámmal gyakorlatilag csak egymásra számíthatunk – tette hozzá.

– Nem könnyű ez. Hiába dolgoztam végig az egész életemet, kevéske a nyugdíj, ebből nehéz megélni, Nikit is segíteni, csoda-e, ha egyre többet sírok. S az is a nagy fájdalmam, hogy Lajost a második felesége a Farkasréti temetőben helyezte örök nyugalomra. Oda én nem megyek, a mi családi sírunk a Új köztemetőben van, oda is írattam Lajosom nevét…

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/som-lajos-90-eves-edesanyja-margit-neni-fajdalom-gyasz/ggkz8z4

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?