okt 16, 2020
7 Views
0 0

"Nem engedjük be a vizet a faluba" – Egy emberként küzdenek a gátnál a helyiek Hernádszentandrásnál – fotók

Written by

– Jaj, csak nehogy betörjön a kertembe az árvíz, vályogból épült a házam, amit ha víz ér, menten összeomlik – panaszolta a kezét tördelve Tóthné Judit (55) közmunkás. – Fél óránként hátramegyek az udvarba, imádkozom, hogy ne lássak vizet.

(A legfrissebb hírek itt)

Judit okkal retteg, hiszen tíz évvel ezelőtt már elöntötte a kertjét az árvíz, akkor családjával együtt menekülniük kellett a házból. Lánya, Rita (23) akkor hetedikes volt, de örökre az agyába vésődött a nyomasztó emlék.

– Ugye, nem jön idáig az árvíz – kérdezte a polgármesteri hivatalban az egyik munkást a takarítónő Krisztike (38). – Dehogy jön – érkezik a válasz -, nem hagyjuk. Már 1000 homokzsákot kiraktunk, még 500 van, ami bőven elég lesz.

Ugrás a fotókhoz!

Eközben a falu határában lázasan folyik a védekezés, a munkások serényen pakolják a homokzsákot az ideiglenes gátra. Rokonok érkeznek, teát, szendvicset hoznak a munkásoknak, akik pár percre állnak csak meg pihenni.

– Hajnalban ugrasztottak a kollégáim, hogy jön a víz – emlékezett a történtekre Kiss Péter (58) Ináncs polgármestere. – Már egy nappal korábban figyelőszolgálatot szerveztünk, így nem történt baj. Sajnos ez az árvíz keresztülhúzott minden előrejelzést. Ugyanis a Hernád, folyó, a Csíkos patak és a Bársonyos patak is kilépett a medréből, de nem engedjük be a vizet a faluba. folyamatosan emelkedik a vízszint, már a szomszédos Hernádszentandráson se tud átjönni a traktor.

(Ez is érdekelheti: Hatalmas árvíz pusztít Borsodban: teljesen elzárt egy települést, még autóval se lehet megközelíteni)

A térségben Hernádszentandrásban a legrosszabb a helyzet. A víz teljesen körbe zárta a falut, a határban másfél méter magasan áll a szennyes ár, emiatt egyik irányból sem lehet megközelíteni.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Újra a csúcson? Ezzel rukkolt elő a Huawei (x)
9 gyakori kérdés a hitelkártyáról: ezeket is érdemes tudni az igénylése előtt (x)

www.blikk.hu/aktualis/belfold/arviz-hernadszentandras-helyiek-harca/x65szn2

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?