nov 22, 2020
6 Views
0 0

Negyvenöt percig „lényegében halott” volt az eltűnt túrázó

Written by

Nem csoda történt, hanem tudomány.

Negyvenöt percig állt a szíve, azaz „lényegében halott” volt az a túrázó, aki a Rainier hegyen tévedt el, és akit mindennek ellenére seattle-orvosok egy csoportja képes volt visszahozni az életbe, írja a CNN.

A halálból jött vissza. De nem csoda történt, hanem tudomány

– mondta az esetről Dr. Jenelle Badulak, aki a beteget ellátó Harborview kórház intenzív osztályán dolgozik. A túrázót Michael Knapinskinek hívják, és múlt héten tévedt el a Mount Rainier nemzeti parkban, fagypont alatti hidegben. Eszméletlen állapotban találták meg, extrém mértékig ki volt hűlve, de volt pulzusa, ám nem sokkal azután, hogy bevitték az intenzívre, leállt a szíve a kihűlés miatt.

A férfit egy ECMO nevű készülék segítséggel tudták visszahozni az életbe, ami kivezeti a vért a testből, és átvezeti egy gépen, amely oxigénre cseréli a vérben lévő szén-dioxidot, mielőtt visszapumpálná a testbe, és bár nem garantál semmit, időnként életmentő lehet. Ebben az esetben azért működött, mert a férfi szervei annyira hidegek voltak a kihűlés miatt, hogy kevesebb oxigénnel is képesek voltak működni, így az orvoscsapatnak több ideje volt a szív újraindítására.

Tudtuk, hogy a szíve újra verni fog. A fő aggodalmunk az agy volt, és az, hogy érte-e a szerveket valamilyen maradandó károsodás az idő alatt, míg nem vert a beteg szíve

– mondta el Dr. Badulak. A beteg két nappal az eljárás után visszanyerte eszméletét, nyolc nap után pedig haza is mehetett, és orvosai szerint teljes felépülésre számíthat. A halálközeli élményen átesett férfi nagyon hálás az orvosainak, amiért nem adták fel.

Kiemelt kép: Getty Images

24.hu/kulfold/2020/11/22/negyvenot-percig-lenyegeben-halott-volt-az-eltunt-turazo/

Komment írása

Article Categories:
24.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?