okt 29, 2020
13 Views
0 0

Ne okozzon gondot az emlékezés: így turbózza fel a memóriáját!

Written by

Kapcsoljuk össze az újat a régivel

Ha hallunk egy kifejezést, amit szeretnénk megjegyezni, akkor gondoljunk egy olyan szóra, ami rímel rá. Az új és a régi információ összekapcsolása segít az előbbi elraktározásában. Hasznos az is, ha többször kimondjuk a szavakat, mivel a hanglejtést könnyebben meg lehet jegyezni, és az alapján is jobban beugrik majd, ha fel akarjuk idézni.

(A legfrissebb hírek itt)

A nevet párosítsuk a városhoz

A neveket úgy tudjuk memorizálni, ha a monogramot egyből társítjuk például egy városhoz. Meg kell jegyeznünk például Balázs Péter nevét, akkor gondoljunk Budapestre. Így könnyebben eszünkbe fog jutni később is az illető neve.

Kössük a fontos dátumokhoz

Számokat a legnehezebb, de ugyanakkor a legkönnyebb is megjegyezni. Ha egy telefonszámot memorizálnunk kell, akkor azt fontos dátumok, különböző érdekes, vicces vagy komoly dolgokhoz köthető számok kombinációjával megtehetjük. Például a 30-123-456-os telefonszámot úgy memorizálhatjuk: 30 éves voltam, amikor szültem a gyermekemet, a Kossuth utca 12.-ben lakunk, a 34-es busszal járok és 56-ban volt a forradalom.

Segít, ha csoportosítunk

Egy hosszú számsort nagyon nehéz megjegyezni, éppen ezért csoportosítsuk. Például a tizenegy számjegyű adószámot úgy érdemes a fejünkbe vésni, hogy hármasával csoportosítjuk a számokat. Így nem kell egy hosszú karakterláncot megjegyezni.

(A legfrissebb hírek itt)

Kategóriák szerint a boltban

Érdemes kategorizálni a megvásárolandó termékeket. Ilyenek a tejtermékek, a desszertek, a fagyasztott ételek, a péksütemények. Ha ezekre külön tételként gondolunk, máris egyszerűbben beugrik a szükséges termékek listája.

Hangosan olvassunk

Ha pedig egy szöveget kell megjegyezni, akkor elsősorban a fejezetcímekre és alcímekre célszerű koncentrálni, illetve a bekezdések első mondatára. Aztán hangosan olvassuk el magunknak a szöveget, mert a hangos beszéd elmélyíti a megértést és a memorizálást.

Sok energia kell az agyunknak

Agyunk energiafelhasználása felülmúlja a test többi szervének energiaigényét. Ehhez rengeteg oxigénre van szüksége. A vérbe kerülő oxigén 20 százalékát fogyasztja el az agyunk, ezért nagyon érzékeny az oxigénhiányra, előbb károsodik, mint bármely más szervünk.

(Ez is érdekelheti: Így edzi Bodrogi Gyula a memóriáját)

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Ha a párja nem kívánja az együttléteket: így derítse ki, hogy megcsalja-e vagy depressziós! (x)
Nem akar hormont szedni? Másképp is lehet „fiatalos” a házasélete! (x)

www.blikk.hu/eletmod/tippek/memoria-emlekezes-javitas-tippek/3lpj71n

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Életmód
banner

Vélemény, hozzászólás?