ápr 29, 2021
1 Views
0 0

Navracsics Tibor az újraépítési csomagról és az alapítványi egyetemekről tárgyalt Brüsszelben

Written by

Az Európai Bizottság képviselőivel tárgyalt Navracsics Tibor az EU-s újjáépítési csomag magyar egyetemekre fordítható részeiről – írja a 444. A lap szerint a Bizottság nem biztos abban, hogy az alapítványok alá került intézményeknek szánt támogatás megfelelő kezekbe kerül-e.

Egy másik nehézséget jelent, hogy a csomagot inkább közoktatásra írták ki, de a magyar kormány által benyújtott tervezetben több menne az egyetemekre.

A Helyreállítási és Ellenálló Képességi Eszközt (Recovery and Resilience Facility – RRF) azért találták ki, hogy megsegítsék a tagállamokat a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségekben. Magyarország 2,6 ezer milliárd forint vissza nem térítendő támogatást és 3,2 ezer milliárd forintnyi hitelt kaphatott volna, de a kormány úgy néz ki, hogy egyelőre csak a vissza nem térítendő részt hívja le. Ehhez azonban át kellett alakítani a hónapok óta készülő tervet, aminek péntek a határideje (bár ezt nem veszik túl szigorúan).

A tervekben a tagállamoknak részletesen le kell írniuk, hogy mit, mire költenének. A költségvetések legalább 37 százalékát éghajlatvédelmi és legalább 20 százalékát digitalizációs célokra fordítsák, illetve csak olyan projekt támogatható az RRF-ből, amit 2026-ig véghez visznek.

A 444 forrásai szerint nemcsak azért hívna le kevesebb pénzt a kormány, hogy ne terhelje egy újabb hitellel az államadósságot, hanem azért is, hogy a legvitatottabb tételek lehúzásával nagyobb vita nélkül megítélik Magyarországnak a vissza nem térítendő támogatást.

Két vitatott ponton az alapítványi helyzetet és a közoktatás helyett felsőoktatásra szánt pénzeket emelték ki. Bár a kormány hajlandó meghúzni az egyetemfejlesztési csomagot, hogy inkább vasúti fejlesztésekre és kórházépítésre csoportosítsanak át pénzeket, de sok beígért egyetemi támogatás függ a csomagtól, márpedig ezekkel a pénzekkel győzködték meg az egyetemeket az alapítványi rendszerre való átállás előnyeiről.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón valószínűleg pont ezért azt mondta, hogy az egyetemi fejlesztéseket döntően nem uniós pénzből fogja Magyarország megvalósítani, de minden egyetemi fejlesztést, amiről szó volt, megvalósítunk. Minden egyetem, amely az átalakulás mellett döntött, biztos lehet abban, hogy a forrásokhoz hozzájut.

telex.hu/gazdasag/2021/04/29/eu-navracsics-rrf-egyetem-alapitvany-targyalas

Komment írása

Article Categories:
Hírek
banner

Vélemény, hozzászólás?