Sze 30, 2020
11 Views
0 0

Navalnij-ügy: Moszkva szerint Maas provokatív vádakat hangoztat

Written by

Navalnij-ügy: Moszkva szerint Maas provokatív vádakat hangoztat

Az orosz külügyminisztérium közlése szerint Heiko Maas német külügyminiszter az ENSZ Közgyűlés hetvenötödik. ülésszakának általános vitája keretében tett kijelentései provokatívak. A külügyi kommentár egyenesen ultimátumoknak nevezte Maas megjegyzéseit.

Provokatívnak tűnik, hogy az Alekszej Navalnij állítólagos, a vegyifegyver-tilalmi egyezmény által betiltott harci vegyi fegyverrel történt megmérgezésével kapcsolatos alaptalan vádjainak megismétléséhez Németország ezúttal az ENSZ szónoki emelvényét használta fel. Ezeket a nyilvánosan hangoztatott koholmányokat úgy fogjuk fel, mint Berlin nyíltan ellenséges oroszellenes irányvonalának folytatását a Navalnij-ügyben, arra irányuló kísérletként, hogy a velünk való együttműködés elutasítása miatti felelősséget másra hárítsa át, és hogy a szövetségeseik és nemzetközi szervezetek háta mögé rejtőzzön.

– olvasható az orosz külügyminisztérium közleményében.

Az orosz külügyi állásfoglalás szerint különösen cinikusnak tűnik ez a támadás annak tükrében, hogy a német fél semmibe vette az orosz főügyészség háromszori jogsegélykérelmét, amelyben bizonyítékot igényelt az állítólagos mérgezésre, és hogy a berlini Charité klinika sem ad választ a kérdésekre, a közös nyomozásra vonatkozó orosz kezdeményezések pedig elutasításra találnak. A dokumentum szerzői – utalva arra, hogy a Nyugat szerint Oroszországgal nem lehet a szokásos módon folytatni az ügymenetet – azt írták, hogy Németország, valamint EU- és NATO-szövetségeseinek magatartása miatt éppen hogy a Nyugattal nem lehet semmit sem intézni, amíg fel nem hagy azzal, hogy a provokáció és a csalás eszközeivel éljen és nem kezd el becsületes és felelősségteljes magatartást tanúsítani.

Maas kedden azt nyilatkozta, hogy Navalnij megmérgezése probléma az egész nemzetközi közösség számára. A német külügyminiszter elítélte a támadást mint a vegyifegyver-tilalmi egyezmény megsértését, és felszólította Oroszországot, hogy tegyen többet az ügy kivizsgálása érdekében. Mint mondta, az Európai Unió fenntartja magának a jogot arra, hogy a történtek miatt szankciókat vezessen be Moszkva ellen. Maas egyúttal megköszönte Németország nemzetközi partnereinek egyértelmű támogatásukat.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) technikai titkárságától, ahogy más esetekben korábban, most a Navalnij-üggyel kapcsolatban sem kapja meg az együttműködés kívánt szintjét. Mint mondta, az orosz fél magasabb szintű együttműködést szeretne. Megismételte: ahhoz, hogy a Navalnij-ügy kivizsgálásban tovább lehessen lépni, Moszkvának információra ellene szüksége Berlintől, Párizstól, Stockholmtól, vagy az OPCW-től.

Forrás: MTI; Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;} pestisracok.hu/navalnij-ugy-moszkva-szerint-maas-provokativ-vadakat-hangoztat/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?