ápr 22, 2021
12 Views
0 0

Nagyon ritka dollárérmét bocsátanak árverésre

Written by

Árverésre bocsátják az első amerikai dollár rézből készült prototípusát, amelyet 1794-ben nyomtak az Egyesült Államok Pénzverdéjében Philadelphiában – írta az MTI. Az érme Bob Simpson üzletember, a Texas Rangers baseballcsapat társelnöke tulajdonában van. A dallasi árverésen a Heritage Aukciósház 350-500 ezer dollár közötti összeget remél érte.

Az érme nagyon hasonlít a később Philadelphiában vert ezüst dollárokhoz, de hiányoznak róla a csillagok. “A későbbi dollárérmék elülső oldalára csillagokat nyomtak, ezért a csillagok nélküli érmékre a gyűjtők és az intézmények az ezüst dollárok egyfajta prototípusként tekintenek” – mondta Jacop Lipson, az aukciósház illetékese.

Ennek az érmének az elülső oldalára a Szabadságot megszemélyesítő nőalak lengő hajú portréját és az 1794-es dátumot nyomták, hátsó oldalán egy kicsiny sas látható egy kövön egy koszorúban. Hasonló, csillagok nélküli példányok a Smithsonian Intézet Nemzeti Numizmatikai Gyűjteményében vannak.

Az érme korrodálódott és nincs tökéletes állapotban, valószínűleg azért, mert eltemették az eredeti pénzverde területén. Vannak karcolások és más kisebb sérülések is barna színű felületén – mondta Lipson.

Az aukciósház szerint az érme nyolcszor cserélt gazdát, Simpson 2008-ben vette meg gyűjteményébe.

index.hu/kulfold/2021/04/22/nagyon-ritka-dollarermet-bocsatanak-arveresre/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?